Dýňový džus

Copak polévka, zelí nebo dýňový kompot, to jsou všechno jídla, která dobře známe, zvlášť teď na podzim.

Zahradnice a pěstitelka dýní Ivana Vejtasová z dýní vaří a peče všechno možné a nedávno zjistila, že dýně se dá docela dobře i vypít. Stačí vědět, jak snadná je výroba dýňového sirupu.

3,5 kg dýňové dužiny

1 kg cukru

šťáva ze ž citrónů

2 lžíce kyseliny citrónové

„Nějaké odrůda dýně vhodná na džus, třeba muškátová. Z těch starších třeba goliáš, nebo sweet berry je na to výborná. Ta sladká, barevná – tmavě oranžová až červená, tak se oloupe, nakrájí se na stejně velké kostky, naloží se to do nějakého hrnce nerezového, hlavně ne do plastu. Přidá se lžíce až dvě lžíce kyseliny citronové, šťáva ze 4 citronů a kilo cukru. Nechá se to den stát a druhý den se to převaří, rozmixuje a já tam ještě přidávám šťávu z dalších dvou citronů, až už se to nevaří, aby tam byly vitamíny a mělo to přirozenou chuť podtrženou tím citrónem, to je všechno. A toto je koncentrát, který se dál ředí. Je v tom ta dužina, takže spousta vlákniny, vitamínů, výborné je to,“ chválí s úsměvem Ivana Vejtasová.

Po takové chvále nezbývá než si džus vyzkoušet vyrobit doma, co říkáte? Až budete shánět dýni na sladká jídla nebo džus, ptejte se po odrůdě sweet berry, protože ta vašemu džusu dodá kromě chuti i krásnou barvu.

autor: dak