Dýňová buchta se zavařeninou

Podzimní čas nám zkrášlují dýně – venku, na stole i v kuchyni. Dýně jsou nejen krásně barevné, ale především velmi variabilní.

Pokud jde o vaření, naděláte z nich skutečně téměř všechno - od polévek přes hlavní jídla až po dezerty. Dnes mám tip na velmi dobrou a barevně zajímavou buchtu z dýně s kokosem a zavařeninou. Recept mám od Václavy Rozmarínové z Vídně na Žďársku.

400 g strouhané dýně

100 g kokosu

100 g másla

4 vejce

320 g krupicového cukru

mléko na zředění dle potřeby

nasekaná čokoláda na vaření (kdo chce)

„Vezmeme 400 gramů dýně, deset deka kokosu, rozpustíme deset deka másla a čtyři vejce a 320 g cukru krupice. Nejprve separujeme žloutky a utřeme je s cukrem. Až máme pěknou pěnu, přidáme rozpuštěné máslo, nastrouhanou dýni, kokos a ostatní ingredience. Vytvoříme hmotu, která se musí dát lehce nalít na plech, takže když je těsto husté, musíme je zředit mlékem. Výborné je, když plech vytřeme máslem a vysypeme kokosem, ta buchta získá úplně jinou chuť. No, a protože je dýně nasládlá, můžeme buchtu po upečení potřít zavařeninou a posypat kokosem,“ radí autorka receptu.

Přidám ještě dva tipy – do těsta můžete hodit hrst nebo dvě čokoládových kousků, stačí nasekat obyčejnou čokoládu na vaření. A ke sladké dýni dobře jde kyselejší zavařenina rybízová. Pak už jen posypat, nakrájet a podávat.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.