Dvoubarevná roláda

Roláda je vděčný moučník, protože se dá nakrájet na mnoho porcí a uspokojit tak třeba i celou velkou rodinu nebo větší oslavu. 

Umíte roládu? Já jsem v tom dosud příliš nevynikala, ale teď už od paní Marie Daňkové ze Sedletína vím, jak na to. „Na každé vejce dávám tři vejce a tři deka polohrubé mouky. Šleháte, a až to vyšleháte, vylejete na papír a pak to dáte péct.“ 

Ingredience
  • 6 vajec
  • 180 g cukru
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • krém a posyp dle chuti (ořechy, kokos...)

To bychom tedy měli základní návod. Světlé krásně žluté těsto, které upečeme do zrůžovění, necháme vychladnout a pak sundáme papír, si po srolování naplníme oblíbeným krémem. 

Paní Daňková je ale nesmírně šikovná a svou roládu dotvořila do barevné dokonalosti. Ve žlutém těstě jsou kakaové tečky. „Normální roládu dělám tak ze čtyř vajec, tak jsem si tam dala šest, a ty jakoby dvě vejce dám stranou a obarvím kakaem. Pak se to dá do sáčku, nemusíte mít ani cukrářský, stačí igelitový sáček. A po tom plechu si tím těstem uděláte proužky. Když pak roládu sotčíte a nakrájíte, tak se vám v ní udělají ty tečky,“ vysvětluje paní Marie. 

Ještě doplním, že krém může být opravdu jakýkoli, ale já jsem od paní Daňkové ochutnala krém kávový s nalámanými kousky hořké čokolády. Roláda může být také posypaná kokosem, pokud máte ořechový krém, tak zase drcenými oříšky.

Související