Dvoubarevná roláda
Roláda je vděčný moučník, protože se dá nakrájet na mnoho porcí a uspokojit tak třeba i celou velkou rodinu nebo větší oslavu.
Umíte roládu? Já jsem v tom dosud příliš nevynikala, ale teď už od paní Marie Daňkové ze Sedletína vím, jak na to. „Na každé vejce dávám tři vejce a tři deka polohrubé mouky. Šleháte, a až to vyšleháte, vylejete na papír a pak to dáte péct.“
- 6 vajec
- 180 g cukru
- 180 g polohrubé mouky
- 1 lžíce kakaa
- krém a posyp dle chuti (ořechy, kokos...)
To bychom tedy měli základní návod. Světlé krásně žluté těsto, které upečeme do zrůžovění, necháme vychladnout a pak sundáme papír, si po srolování naplníme oblíbeným krémem.
Paní Daňková je ale nesmírně šikovná a svou roládu dotvořila do barevné dokonalosti. Ve žlutém těstě jsou kakaové tečky. „Normální roládu dělám tak ze čtyř vajec, tak jsem si tam dala šest, a ty jakoby dvě vejce dám stranou a obarvím kakaem. Pak se to dá do sáčku, nemusíte mít ani cukrářský, stačí igelitový sáček. A po tom plechu si tím těstem uděláte proužky. Když pak roládu sotčíte a nakrájíte, tak se vám v ní udělají ty tečky,“ vysvětluje paní Marie.
Ještě doplním, že krém může být opravdu jakýkoli, ale já jsem od paní Daňkové ochutnala krém kávový s nalámanými kousky hořké čokolády. Roláda může být také posypaná kokosem, pokud máte ořechový krém, tak zase drcenými oříšky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.