Dvoubarevná buchta z bramborového těsta

Dnes si zase něco upečeme, protože víte, jak si užívám buchty. Takové těsto na buchty se dá docela dobře udělat i z brambor, a všichni si pochutnají. Jana Exnarová z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě, ta umí z brambor udělat úplně všechno, a samozřejmě také dvoubarevné řezy, napůl s kakaem.

Potřebujeme:

300 g vařených brambor, varný typ B,C
50 g hrubé mouky
300 g cukru krupice
3 vejce
100 g mletých oříšků
1 prášek do pečiva
1 citrón – šťáva i kůra
rybízová marmeláda na pomazání (případně cukrová nebo čokoládová poleva)

Až bude upečeno, můžeme řezy buď pomazat nahoře, nebo slepit, ale nejprve se pustíme do těsta podle rady Jany Exnarové. „Vejce utřeme s cukrem do husté pěny, přidáme vystydlé nastrouhané vařené brambory, šťávu a kůru z citronu, namleté ořechy, mouku a prášek do pečiva. Všechno smícháme a upečeme při teplotě 180 stupňů asi dvacet minut.“

Těsto můžeme rozdělit na dvě poloviny a jednu obarvit 2 lžícemi kakaa. Upečeme těsto nadvakrát a slepíme. Dvoubarevnou buchtu můžeme ozdobit cukrovou polevou nebo čokoládou.

autor: dak