Dvoubarevná buchta s rybízem

V Třebíči se kavárna Vrátka, kde pracují hendikepovaní, rozrostla o letní kavárnu v pohybu v překrásné přírodní zahradě. Právě tam nabízejí ke kávě překrásnou dvoubarevnou rybízovou buchtu, které se prostě nedá odolat, a tak jsem pro vás zjistila recept.

Potřebujeme dva hrnky nastrouhané cukety, tři hrnky mouky a do ní prášek do pečiva a lžičku sody. Dále hrnek cukru, hrnek oleje, dvě vajíčka, lžičku skořice a dvě lžičky kakaa. Čím začneme, nám poradí Soňa Sklenářová z pekárny Vrátka.

2 hrnky strouhané cukety
3 hrnky hladké mouky
prášek do pečiva
hrnek oleje,
lžička sody
hrnek cukru krupice
lžička skořice
2 vajíčka
dvě lžičky kakaa
½ hrnku mléka
rybíz a rozinky

„Cukety si nastrouháme nahrubo a vodu nevymačkáváme. Přidáme mouku s práškem do pečiva, olej, cukr, skořici, sodu a dva žloutky a vše pořádně promícháme. Bílky si vyšleháme se špetkou soli, a opatrně vmícháme do těsta. Pokud bude těsto hutné, tak si ho naředíme mlékem. Rozdělíme těsto na dvě části, Do první dáme kakao a do druhé rozinky a rybíz, na plech dáme nejprve světlé těsto s ovocem a poté kakaové těsto a pečeme na 180 stupňů dvacet minut.“

Tak by se měla dvoubarevná buchta správně péct, ale protože takto ovoce do těsta docela zapadne, vymysleli ve Vrátkách vylepšení: „Ale my to děláme jinak! My dáme světlé těsto, na to dáme rozinky, na to tmavé těsto a na to dáme rybíz a ono je to hezčí,“ směje se Soňa Sklenářová.

Až nebudete vědět, co s rybízem, určitě tuhle buchtu vyzkoušejte!

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.