Domácí játrová pomazánka

Vyzkoušejte lehčí pohoštění, které příliš práce nedá, ale vypadá krásně a ještě lépe chutná. Všechny návštěvy je ocení, když jim nabídnete jednohubky s domácí játrovou pomazánkou.

Budeme na ni potřebovat:

300g kuřecích jater
1 cibuli
2 stroužky česneku
1 vrchovatou lžíci másla
trochu másla na orestování
0,5dcl smetany
sůl, pepř
špetku mletého nového koření
domácí majoránku

Nejprve hodíme na pánev na máslo nakrájenou cibuli na kostičky. Když zezlátne, přidáme játra a dva prolisované stroužky česneku. Abychom měli jistotu, že budou játra tepelně upravená, přidáme i kapku vody a necháme ji vyvařit. Když jsou játra hotová, ochutíme je solí a pepřem, špetkou nového koření a právě teď přichází ke slovu majoránka. Přidáme trochu sušené, ale pokud máte svou vlastní ze zahrádky, sami ucítíte ten rozdíl v chuti.

Do směsi v mixéru můžete přidat i pár mandlí, ale jen pokud nepoužijete následující zlepšovací metodu!

Teď mám pro vás totiž tip, jak pomazánku na chlebíčky nebo jednohubky dostat, aby vypadala luxusně a neodolatelně. Jestli máte zdobičku na cukroví, takový ten sáček s ozdobnou špičkou, kterou se obvykle vymačkává krém nebo šlehačka, použijte ji. Krouživým pohybem vymačkejte na pečivo a dozdobte petrželkou a špetkou brusinkového džemu, jde to výtečně dohromady.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.