Domácí housky
Kdyby mi před pár lety někdo řekl, že místo normálního nákupu rohlíků v obchodě si je upeču sama doma, myslím, že bych se smála hodně dlouho.
Ale přišel mi do cesty recept napsaný tak vtipně a jednoduše a v obchodě mi přišlo pod ruku droždí, že jsem si řekla – já to teda zkusím. A nakonec jsme se o housky ve tvaru hvězdiček doma málem poprali.
¼ kostky kvasnic
½ lžička cukru
500 g hladké mouky
300 ml mléka
1 lžička soli
vejce na potření
cokoli na posypání – kmín, mák, len, sezam…
Kostku kvasnic rozdělíme na čtvrtky a bude nám stačit jen jedna, ty ostatní si necháme na příště. Dáme ji do mísy, přihodíme asi půl lžičky cukru a trošku vlažného mléka. To neurčitě popsané množství poznáme, měla by vzniknout kašička. Přes mísu hodíme utěrku a necháme ji chvíli v teple u kamen nebo radiátoru.
Jakmile se objeví bublinky, zasypeme je půl kilem hladké mouky, přidáme tři deci mléka a lžičku soli.
Teď máme dvě možnosti – pustit robota s hákem, který nám těsto uhněte, nebo se do něho dáme rukama a pořádně prohněteme. Necháme v míse kynout tak dlouho, než si vypijeme kávu a vyluštíme křížovku, tenhle časový údaj jsem skutečně ověřila. Pak vykynutou kouli rozpůlíme, půlky zase rozpůlíme, až máme 16 stejně velkých kuliček. Jsou krásně hebké, takže když z nich modelujeme housky, pletýnky nebo rohlíčky, je to velmi příjemné.
Potřebujeme dva plechy vyložené pečicím papírem, na každý položíme 8 kousků. Můžeme na nich nožem vytvořit hvězdičku, posypat je mákem, hrubou solí, kmínem, lněným semínkem, sezamem, co máme doma.
Když je trouba rozpálená na 180 stupňů, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a necháme péct necelou půlhodinu. Jsou vynikající ještě teplé, ale po vychladnutí, pokud zbydou, je určitě oceníte taky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.