Domácí chléb s trochou improvizace
Domácí chléb pečený z kvásku vyžaduje trochu cviku a praxe, chce to své – kvásek se musí přikrmovat, pěkně se o něj máme starat, aby vydržel. Až nám půjde domácí kmínová klasika pěkně od ruky, můžeme zkusit chléb ochutit rozmanitými ingrediencemi.
Jana Široká z třebíčské pekárny a kavárny Vrátka doporučuje do těsta, které už je lehce nakynuté, přidat kromě soli a kmínu i slunečnicová a lněná semínka. „K tomu trochu ovesných vloček, které chuť chleba zjemní,“ říká paní Široká.
Potom by mělo těsto opět nějakou dobu kynout, a teprve potom jej na vále pořádně prohněteme. „Nakonec můžeme chleba dochutit i kombinací ingrediencí. Vyzkoušejte rajčátka s bazalkou, olivy, osmaženou cibulku, a nebo i kombinace – rajčata s olivami či osmaženou anglickou slaninu s trochou cibulky. To vytvoří chléb, ke kterému už nebudete potřebovat žádnou přílohu.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.