Domácí chléb s trochou improvizace

Domácí chléb pečený z kvásku vyžaduje trochu cviku a praxe, chce to své – kvásek se musí přikrmovat, pěkně se o něj máme starat, aby vydržel. Až nám půjde domácí kmínová klasika pěkně od ruky, můžeme zkusit chléb ochutit rozmanitými ingrediencemi.

Jana Široká z třebíčské pekárny a kavárny Vrátka doporučuje do těsta, které už je lehce nakynuté, přidat kromě soli a kmínu i slunečnicová a lněná semínka. „K tomu trochu ovesných vloček, které chuť chleba zjemní,“ říká paní Široká.

Potom by mělo těsto opět nějakou dobu kynout, a teprve potom jej na vále pořádně prohněteme. „Nakonec můžeme chleba dochutit i kombinací ingrediencí. Vyzkoušejte rajčátka s bazalkou, olivy, osmaženou cibulku, a nebo i kombinace – rajčata s olivami či osmaženou anglickou slaninu s trochou cibulky. To vytvoří chléb, ke kterému už nebudete potřebovat žádnou přílohu.“

autor: dak