Domácí chléb s trochou improvizace
Domácí chléb pečený z kvásku vyžaduje trochu cviku a praxe, chce to své – kvásek se musí přikrmovat, pěkně se o něj máme starat, aby vydržel. Až nám půjde domácí kmínová klasika pěkně od ruky, můžeme zkusit chléb ochutit rozmanitými ingrediencemi.
Jana Široká z třebíčské pekárny a kavárny Vrátka doporučuje do těsta, které už je lehce nakynuté, přidat kromě soli a kmínu i slunečnicová a lněná semínka. „K tomu trochu ovesných vloček, které chuť chleba zjemní,“ říká paní Široká.
Potom by mělo těsto opět nějakou dobu kynout, a teprve potom jej na vále pořádně prohněteme. „Nakonec můžeme chleba dochutit i kombinací ingrediencí. Vyzkoušejte rajčátka s bazalkou, olivy, osmaženou cibulku, a nebo i kombinace – rajčata s olivami či osmaženou anglickou slaninu s trochou cibulky. To vytvoří chléb, ke kterému už nebudete potřebovat žádnou přílohu.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.