Domácí bruselská paštika

Pokud čekáte o víkendu návštěvu, něco slavíte, nebo si jenom chcete vyzkoušet slavnostnější pohoštění či předkrm na dobu, až se vám to bude hodit, poslechněte si recept na domácí bruselskou paštiku. Je s ní sice trochu práce, a je potřeba začít den předem, výsledek se vám ale určitě bude zamlouvat.

Potřebujeme:

5 kuliček jalovce
5 bobkových listů
3 kuličky nového koření
½ kg krkovice
200 g vepřových jater
pepř, sůl
1 vejce
300 ml 33 % smetany
30g špeku
30 g houby jidášovo ucho namočeného ve vodě
50 g šunky
200 g slaniny

Zdeňka Forchtsamová ze střední školy gastronomické nám poví, co dál: „Bobkové listy, nové koření a jalovec rozmixujeme na jemný prášek a prosejeme. Vepřové maso a játra nakrájíme na kostky a pomeleme na velmi jemno, smícháme s kořením a dáme prochladnout na hodinu do lednice. Šunku, špek a sušené brusinky nakrájíme na drobné kostečky – čím je to tenčí, tím je mozaika hezčí. Jidášovo ucho nakrájíme na tenké nudličky.“

Polovinu masa, které jsme namleli a všechna játra rozmixujeme tyčovým mixérem co nejvíce najemno, osolíme, přidáme vajíčko a prosáté z koření, do jemné směsi pomalu přidáváme smetanu a všechno smícháme dohromady se zbylým mletým masem a vším, co máme nakrájeno – šunkou, houbami, špekem, brusinkami a pepřem. Necháme vychladit a mezitím si paštikovou formu vyložíme plátky slaniny tak, aby se překrývali. A můžeme péct.

„Nachystáme si troubu, rozehřejeme ji na 120 stupňů, formu s paštikou postavíme do vyššího pekáče. Do dvou třetin výšky formy zalijeme teplou vodou, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 45 minut. Teplota uvnitř paštiky nesmí být vyšší než 75 stupňů,“ upozorňuje Zdenka Forchtsamová.

Právě na to se hodí mít doma jehlu na maso s teploměrem, tady ji využijeme. Paštiku necháme přes noc vychladit a druhý den podáváme – ozdobenou brusinkami, plátkem hrušky a přikusujeme pečivo.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.