Díky měřící liště chataři vědí, kdy sbalit kufry

18. březen 2015

Voda je stejně jako oheň dobrý sluha, ale špatný pán. Poznali jsme to při několika záplavách v nedávných letech. Od té doby se na řekách mnohé změnilo a lidé na březích jsou klidnější.

O řeku Jihlavu od jejího pramene až po Třebíč se starají pracovníci Povodí Moravy z jihlavského střediska. Tok řeky znají jako své boty a mají přesně určeno, kterou část řeky upravují, a kterou nechávají přírodě. Největší zásahy jsou samozřejmě vidět v Jihlavě a Třebíči. Například v Jihlavě jsou jezy, kterými je možné tok řeky regulovat, na Kozlovském potoce zase vznikly poldry, které mají od velké vody uchránit Luka nad Jihlavou.

„Jsme na starém mostě u Dvorců a vidíme limnigrafickou stanici, která měří výšku hladiny vody,“ Jindřich Kult, vedoucí provozu Jihlava Povodí Moravy, ukazuje na bílou budku, která stojí nad schody u řeky. Podél schodiště je tam položená černobílá lišta. „Jednička znamená metr výšky hladiny a zelená značka znamená dosažení prvního stupně povodňové aktivity,“ vysvětluje Jindřich Kult. Měřící zařízení v budce odečítá výšku hladinu pomocí plováku. Zde odečtená data pak každý najde na internetových stránkách www.pmo.cz.

Právě kolem Dvorců u Jihlavy je ale spousta chat a chataři často internet nemají. Právě oni pak často využívají volně přístupnou měřící lištu. „Podívá se, uvidí, že se hladina zvedla třeba o třicet centimetrů a řekne si: Aha! Radši odjedu z chaty, předejdu problémům,“ popisuje Jindřich Kult modelovou situaci.

Dál proti toku řeky Jihlavy už není řeka upravená jako ve městě. Přesto tady ale vidíme břehy prořezané od výmladků a často i nově zasazené stromy. „Většinou jsou to olše nebo vrby, ale v Jihlavě jsme provedli náhradní výsadbu švestkami. Přece jen se říká: Přijde pocestný a utrhne si švestku,“ směje se Jindřich Kult.

Spustit audio