Děti si prohlédly koláže a přímo v galerii je zkusily vytvořit. I jejich dílo si veřejnost prohlédne

17. listopad 2022

Letos uplynulo dvacet let od úmrtí výtvarníka Jiřího Koláře, který se ve světě proslavit zejména nápaditými kolážemi. 

Tuto techniku používá i grafik Vladimír Nosek, který právě teď vystavuje v galerii na žďárské Staré radnici. Právě tady se s koláží seznámily děti z jedné žďárské základní školy. Nejen, že si koláže prohlédly, ale také si je mohly rovnou vyzkoušet. 

Jana Zabloudilová ze žďárské Základní umělecké školy Františka Drdly vyučuje výtvarný obor a děti výstavou provází. „U nás ve škole máme menší skupinky, takže nejsem zvyklá na taková množství dětí, jsou živelné,“ směje se. „Ale líbí se mi to, ona ta koláž není umělecky náročná, takže to zvládne i ten, kdo se s ní setkal poprvé. Když jsme výstavu procházeli, tak byli nadšení, přišlo mi, že je téma oslovilo,“ říká Jana Zabloudilová. 

Autorkou nápadu představit dětem techniku koláže a nechat je, ať si ji vyzkouší, je Jaroslava Harvánková z Kultury Žďár. Dětem ve spolupráci s učitelkou výtvarného oboru místní Základní umělecké školy Janou Zabloudilovou akci připravila. „Až děti koláže vytvoří, tak je naistalujeme tady v Malé galerii, kde budou k vidění do poloviny prosince,“ uzavírá Jaroslava Harvánková. 

Spustit audio

Související