Znak města Žďár nad Sázavou patří k nejsložitějším v republice. Vznikal postupně

21. březen 2022

Znaky měst bývají většinou jednoduché, někdy jsou rozdělené napůl nebo na tři pole se srozumitelnými obrázky.

Nejsložitější znak v České republice má Plzeň, a hned za ním se v těsném závěsu drží Žďár nad Sázavou s pěti poli, mnoha barvami i symboly. „Základní dělení štítu je do čtyř velkých polí, a když si ho rozdělíme svisle, tak z vašeho úhlu pohledu vlevo je podoba znaku z roku 1607 a vpravo jsou další dvě části, které přibyly až na začátku 18. století,“ ukazuje Stanislav Mikule na znak města na budově Staré radnice ve Žďáře.

Smil z Lichtenburka

„Nejstarší část, zlaté pole s černými ostrvemi, pochází z nejstaršího znaku, a my o něm máme první doklad z roku 1406. Ostrve jsou nahrubo osekané kmeny stromů a po těch zbylých sucích od větví se dalo šplhat, takže se používaly jako válečný žebřík,“ vysvětluje heraldik počátky znaku, který však může být i starší než z počátku 15 století.

Za touto částí znaku stojí významná postava žďárských dějin Smil z Lichtenburka.

Povýšení na město

V roce 1607 bylo městečko Žďár povýšeno na město a s tím přišlo i polepšení znaku. Kardinál František Ditrichštejn přidal do znaku součást ze svého erbu. „Ve znaku z roku 1607 můžete vidět vinařské nože z jeho rodového erbu a šest stříbrných kuželů ze znaku olomouckého biskupství,“ říká dále historik.

Znak Františka kardinála z Ditrichštejna, Žďár nad Sázavou

O sto let později přibyla další dvě pole – jednak modré pole, kam se dostala iniciála opata Vejmluvy, dvojité W, která nám navěky opata Vejmluvu připomíná. Horní část obsahuje pruh s třemi hvězdami a černou minstrberskou orlici s kunštátským štítkem na prsou, kterou používali žďárští opati už od roku 1502. Poslední pole vpravo dole je stříbrné. Je na něm studna a vedle ní stojící panna Marie obklopená paprsky, která v náručí drží Jezulátko, což je symbol žďárského kláštera.

Barokní špekovka

Barokní podoba znaku je podle heraldika krásná a zajímavá, protože v tomto období vzniklo jen minimum nových znaků.

„Obsahuje unikátní prvky, jako světle modré břevno ve tmavě modrém poli, takovou s prominutím špekovku my tady máme,“ uzavírá s úsměvem Stanislav Mikule. Podrobný popis městského znaku také na webu města.

Spustit audio