Čočkový salát
S dnešní dobrotou bychom měli začít den předem, protože většina luštěnin se namáčí a my si dáme čočkový salát. Další důležitou ingrediencí je hovězí vývar, ten si také raději uvařte předem, popřípadě vytáhněte zásoby z lednice. Čočku si tedy večer namočíme a druhý den se můžeme pustit do vaření.
S čím vším chutná čočkový salát nejlépe, nám řekne kuchař žďárské restaurace Rebel na Farských Josef Doležálek: „Kromě vývaru potřebujeme půl kila čočky, deset deka slaniny, dvacet deka mrkve, řapíkatý celer a petržel.“
Přípravu máme hotovou a ingredience na dochucení také – sůl, pepř, česnek, tymián, olej a ocet. Co tedy uděláme nejdříve? „Namočenou čočku pomalu uvaříme, scedíme, na oleji orestujeme slaninu a zeleninu. Promícháme, přidáme čočku, podléváme vývarem, až se čočka uvaří úplně doměkka. Přidáme utřený česnek a posekaný tymián, ochutíme solí a pepřem, zastříkenem octem a necháme odpočinout.“
Čočkový salát je vlastně teplý, takže ho můžeme využít jako přílohu k masům. Nemusí to být vždycky jen brambory, rýže nebo těstoviny. Taková čočka může k plátku masa chutnat úžasně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.