Chřestové košíčky

Sezóna chřestu nenechá každý rok klidným nikoho, komu tato lahůdka učarovala. K dostání jsou varianty bílá a zelená a z obou se dají uvařit výtečná jídla. Například Veronika Došková, která každoročně chystá s dalšími amatérskými kuchaři restaurant day, peče slané chřestové košíčky.

Potřebujeme na ně formu na muffiny a jako základ tvarohové těsto:

250g hladké mouky
1 prášek do pečiva
lžička soli
125g tvarohu
75ml mléka
100g másla
500g chřestu
1 vejce (na zalití košíčků)
1 smetana nebo šlehačka
sůl, pepř
dle chuti pažitka, strouhaný sýr

Recept na tvarohové těsto je bez vajíčka. „Všechno se to spolu vymíchá a udělá těsto. Nijak ho nerozvaluju, ale rozdělím si ho na 12 kousků, vtlačím je do formy na muffiny a uprostřed udělám důlek,“ popisuje Veronika první část přípravy košíčků.

Právě důlek, který vytvoříme do těsta, už je připraven na chřest. Jaký bychom mohli použít a jak si jej nachystat? „Raději kupuju zelený chřest, on má takovou výraznější chuť po hrášku. Stačí ho na tři minuty spařit horkou vodou s máslem, rychle zalít studenou vodou, aby zkřehnul, a potom se nakrájí na kostičky nebo kolečka.“

Chřest vložíme do důlků a zalijeme do tří čtvrtin každého košíčku rozšlehaným vajíčkem se smetanou nebo šlehačkou, podle toho, jak chcete mít recept tučný. Nakonec se zasypou strouhaným sýrem a dají zapéct do trouby.

Muffiny můžete udělat buď větší - toto je množství na 12 kousků -, nebo si dát práci a vytvořit jednohubky pro návštěvy v malé formě na mini muffiny. Tvarohové těsto je hutnější, takže se peče déle, větší kousky až 25 minut.

autor: dak