Chicharrónes - filipínské škvarky

Když některý z mých kolegů vyrazí do zahraničí, samozřejmě se po návratu ptám, jak a co se kde jí, jak se tam vaří.

Náš zpravodaj Milan Soldán se vydal na velký výlet na Filipíny. Já jsem tam kdysi byla, ale už je to dvacet let, a tak si kromě fantasticky upravených ryb na všechny možné způsoby toho příliš nepamatuji.

Díky Milanovi teď ale zase mám o filipínské kuchyni dost podrobnou představu.

Vlivy kolonizátorů

„Filipíny byly 300 let pod španělskou nadvládou, potom byly 50 let americkou kolonií, a k tomu mají tu svoji východoasijskou tradiční kuchyni, takže se tam všechny tyto vlivy smíchají. Filipínci mají rádi všechno grilované, barbecue, to si odnesli od Američanů, ale dělají to po svém. Jsou schopni a ochotni upéct cokoliv - od kuřecích střívek až po drobné ptáčky nebo slepičí hlavičky. Co je ale typické, je, že všechno dělají na špízech a za druhé jsou jejich marinády na maso na náš vkus až moc sladké. Kombinace sladkého a slaného je pro ně také velmi typická.“

Jednu lahůdku nám Milan také přivezl ochutnat – v sáčku křupavé zatočené kousky vepřové kůže.​

vepřové kůže nebo bůček

fritovací olej

sůl

„Slavnostním filipínským jídlem je celé opečené prasátko a z něho zbydou ty kůžičky, které Filipínci samozřejmě nevyhodí, ani jen tak nezchroupou, ale připraví si z toho vynikající pochoutku, které říkají chicharrón (čti čičarón). Připraví si nařezané proužky vepřové kůže, které obalí v těstíčku a velice silně vypraží v oleji, takže jsou velice křupavé. Kdybych to měl k něčemu připodobnit, tak to chutná malinko jako křupky,“ říká Milan. 

Jsou to sice technicky vzato škvarky, ale skutečně jsou lehounké a vzdušné jako křupky. Ke svému překvapení jsem zjistila, že chicharrón jsem už jedla – křupky z vepřové kůže jsou totiž oblíbené i v celé latinské Americe a také ve Španělsku. Pokud byste si je chtěli připravit doma, doporučuji k důkladnému vyškvaření spíše vepřový bůček, je to o hodně rychlejší.

autor: dak