Bylinky na gril
Ke grilování masa je potřeba maso, sůl, pepř a maximálně nějaké koření. Chceme-li využít více vůně a třeba i vůni, kterou známe, a je nám blízká, doporučují kuchaři použít bylinky, nejlépe vlastní bylinky. Stačí k tomu květináč a můžeme pěstovat.
„Lepší jsou ty, co si člověk vypěstuje doma, protože je zná, hlavně si je očuchá,“ směje se třebíčský kuchař Michal Vystrčil. „Můžete tak kombinovat věci, které byste nikdy před tím nekombinovali. Třeba máta s tymiánem je úplně skvělá. Máta rozzáří celé to jídlo.“
Michal Vystrčil doporučuje zkoušet kombinovat různé vůně. „Jednou to třeba nevyjde, příště ale určitě ano.“ Bylinky je možné koupit u zahradníka. Mnohdy jsou sice dražší, rostou nám ale celý rok.
Ideální je tymián, rozmarýn, mátu, oregano a petržel. Bazalku je lépe pěstovat v přenosném květináči, je totiž náchylné na teplotu.
K vepřovému se hodí marináda z olivového oleje, kam přidáme oregano, rozmarýn, tymián a čerstvě mletý pepř.
Lososa je dobré grilovat na větvičkách tymiánu, rozmarýnu a čerstvé bobkové listy. Maso potřete směsí oleje s citronovou šťávou.
Související
-
Rib eye steak na grilu s bramborami a zeleninou
Králem mezi steaky bývá označován hovězí rib eye steak. Eye znamená oko a má to poukázat na oka z tuku, která jsou na steaku velmi výrazná.
-
Kadovská bílá parenice s bylinkami a česnekem
Na Vysočině je spousta dobré pastvy pro krávy a ty pak dávají výborné mléko – tak soudí kuchař Marek Šolc z Kadova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.