Bůček na česneku

Už brzy nás čekají postní dny, a kdo je chce dodržovat, měl by se podle starých zvyklostí ještě předtím pořádně najíst dobrého masa. Dokonce existuje den zvaný tučný čtvrtek, kdy bychom se měli nacpat k prasknutí něčím, jako je bůček.

Pro mě je tento kus masa snad největší hrozba, kdy potřebuji hubnout, ale zároveň je to jedna z největších dobrot, jaká se dá v našich zeměpisných šířkách pojídat. Protože bůček je tučný kus masa a tuk, jak známo, je nositelem chuti.

1 kg vepřového boku
5 stroužků česneku
sůl
kmín
2 cibule

Když si upečeme bůček co možná nejjednodušeji, vychutnáme si skutečnou masopustní lahůdku. Postup je nesmírně jednoduchý - bůček omyjeme a osušíme a jeho horní část, na níž je kůže, nařízneme do mřížky, aby plátky pěkně vypadaly, až se bůček opeče dozlatova.

Celý kus ze všech stran osolíme a okmínujeme, a pokud chceme přidat barvu, posypeme. Na pekáč vhodíme cibuli nebo dvě nakrájené na kolečka nebo půlměsíčky a česnek. S tím nemusíme šetřit - pokud nám chutná, může to být pět stroužků i více nakrájených na plátky.

Nejprve bůček pečeme mřížkou na kůži dolů, lehce podlijeme a po hodině otočíme. Pečeme asi na 180 stupňů a po další hodině nebo až mřížka zezlátne, je hotovo. Já bych se na bůček vrhla, dokud je ještě horký, ale většinou se podává vychladlý s chlebem a okurkou a hořčicí.

autor: dak