Brambory plněné nastojato
Brambory se většinou plní tak, že se překrojí napůl a vzniklé lodičky se naplní různými náplněmi.
Veronika Došková, která už po desáté pořádá v Jihlavě akci pro amatérské kuchaře Restaurant day, pokaždé také sama pro návštěvníky vaří a ví, že je potřeba mít maličké porce – třeba jako je právě jedna brambora. Letos ji zkusí naplnit trochu jinak.
8 brambor větších než vejce
sýr dle chuti (cheddar, niva, gorgonzola…)
8 menších vajec
bylinky na ozdobu
„Jde o to mít brambory přibližně stejné velikosti, o něco větší než jsou vajíčka, a nástroj na vydlabání, aby nám z brambory zbylo jen asi půl centimetru až centimetr pod slupkou. Vydlabeme je skrz naskrz na špičatějších stranách a dáme je nastojato zapéct na 200 stupňů asi na půl hodiny. Vyndáme je, necháme na plechu a dolů nasypeme sýr, který se rozpustí a to udělá takovou zátku.“
Posledním krokem je to, že do každé té brambory vyklepneme celé vajíčko. „Když jsou brambory menší, tak můžeme vajíčka vyklepnout do misky, rozšlehat a nalít do brambor po troškách. Sýr jej dole udrží, aby nevytékalo, a my dáme brambory ještě jednou zapéct asi na osm minut do trouby,“ doporučuje Veronika.
Když je potom vytáhneme, můžeme je znovu nahoru posypat sýrem a dozdobit petrželkou pažitkou, bazalkou, tymiánem, co vás napadne.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka