Brambory plněné nastojato

Brambory se většinou plní tak, že se překrojí napůl a vzniklé lodičky se naplní různými náplněmi.

Veronika Došková, která už po desáté pořádá v Jihlavě akci pro amatérské kuchaře Restaurant day, pokaždé také sama pro návštěvníky vaří a ví, že je potřeba mít maličké porce – třeba jako je právě jedna brambora. Letos ji zkusí naplnit trochu jinak.

8 brambor větších než vejce

sýr dle chuti (cheddar, niva, gorgonzola…)

8 menších vajec

bylinky na ozdobu

„Jde o to mít brambory přibližně stejné velikosti, o něco větší než jsou vajíčka, a nástroj na vydlabání, aby nám z brambory zbylo jen asi půl centimetru až centimetr pod slupkou. Vydlabeme je skrz naskrz na špičatějších stranách a dáme je nastojato zapéct na 200 stupňů asi na půl hodiny. Vyndáme je, necháme na plechu a dolů nasypeme sýr, který se rozpustí a to udělá takovou zátku.“

Posledním krokem je to, že do každé té brambory vyklepneme celé vajíčko. „Když jsou brambory menší, tak můžeme vajíčka vyklepnout do misky, rozšlehat a nalít do brambor po troškách. Sýr jej dole udrží, aby nevytékalo, a my dáme brambory ještě jednou zapéct asi na osm minut do trouby,“ doporučuje Veronika.

Když je potom vytáhneme, můžeme je znovu nahoru posypat sýrem a dozdobit petrželkou pažitkou, bazalkou, tymiánem, co vás napadne.

autor: dak