Borůvkové řezy

Máme v redakci takový pěkný zvyk – když má někdo narozeniny, přinese něco dobrého. Po některých dobrotách se jen zapráší, a tak je jasné, že zapátrám po receptu. Naposledy to byl luxusní řezy s ovocem od kolegy Jaromíra Kulhánka. Tady je na ně návod.

Těsto:

5 vajec
200 g cukru krupice
100 ml oleje
100 ml vody
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva

Krém:

1 l mléka
3 vanilkové pudinky
1 vanilkový cukr
4 lžíce cukru moučka
1 lžíce másla
2 zakysané smetany

2 šlehačky
strouhaná čokoláda na posypání

Základní těsto ušleháme z pěti žloutků a 20 dkg cukru krupice, do vzniklé pěny pak přidáme deci oleje, deci vody, a nakonec vmícháme čtvrt kila mouky s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme jej úplně nakonec.

Pečeme ve vyšším plechu asi dvacet minut při teplotě 180 stupňů. Vychladlý piškot pak poklademe ovocem – já mám v mrazáku například borůvky, třešně nebo švestky, ale tentokrát to vyhrály borůvky. Dezert nesmírně vylepší krém z litru mléka, tří vanilkových pudinků, vanilkového cukru a 4 lžic cukru.

Když pudink vychladne, zašleháme ještě lžíci másla a zakysanou smetanu. To je po těstě a ovoci třetí vrstva a úplně nahoru patří vrstva poslední – dvě vyšlehané šlehačky, které potřebují přes noc tuhnout v ledničce. Na ozdobu strouhaná čokoláda a je to.