Bezlepkový piškot s mascarpone

Mít bezlepkovou dietu je strašné, říkáme si asi my všichni, kdo se nemusí před lepkem mít na pozoru.

Izabel Dearditio z naší redakce ale dobře ví, že upeče velmi dobrý dezert i z ingrediencí na bezlepkovou dietu. Dává nám recept na piškot s mascarpone.

150 g krupicového cukru

150 g směs bezlepkových mouk

4 vejce

½ Prášek do pečiva

2-3 lžíce stolního oleje

150 ml smetany

Na náplň:

šlehačka

mascarpone

vanilka

moučkový cukr

citronové kůry a pár kapek šťávy

ovoce na ozdobu – borůvky, maliny, granátové jablko

„Kupuju si bezlepkové mouky, třeba rýžovou nebo kukuřičnou, ale chutnější je smíchat dva nebo více druhů nebo si rovnou koupit hotovou směs, která bývá chutnější,“ vysvětluje Izabel.

„Připravím si krupicový cukr a stejné množství mouky a to vyšlehám ručně. Moje babička říkává, že dezerty mají mít duši, takže by se na ně neměla používat elektronika. Proto šlehám ručně, což je trošku makačka, taková malá posilovna,“ usmívá se redaktorka Českého rozhlasu. „Postupně do toho přidávám bezlepkovou mouku s polovinou prášku kypřicího prášku. Když je to hutné, přidám olej a smetanu. Může být i bezlaktózová, dá se s ní také péct. Vznikne tekuté těsto, které se dá dát na muffiny do formy nebo do klasické dortové formy.“

Těsto ve vymazané dortové formě upečeme opatrně – troubu vyhřejeme na sto padesát stupňů a počkáme si, až zezlátne. Špejlí zkusíme, jestli je propečené i uvnitř. Kolegyně Izabel na upečený piškot doporučuje citronové mascarpone. „Mám vyšlehanou smetanu, taky ručně, tu smíchám s mascarpone a dochutím vanilkou a moučkovým cukrem. Přidám citronovou kůru, někdy přidávám i šťávu, ale pozor, aby se smetana nezdrcla,“ doporučuje.

Dezert zdobí granátovým jablkem, chutná ale prý také s malinami a borůvkami. „Snítku máty nahoru a pochutná si celá rodina,“ dodává Izabel.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.