Barevná plněná sekaná

Žďárský senior point motivuje k setkávání, k aktivitě, a dost často i k dobrému jídlu. Například, když zde uspořádali soutěž o nejlepší masopustní sekanou.

Se svým receptem zvítězila paní Jaroslava Fialová.

1 kg mletého masa – 500 g vepřového a 500 g hovězího

1 cibule

2 syrová vejce

4 míchaná vejce

1 malá mrkev

Hořčice

Sůl, pepř

majoránka

„Je to vlastně plněná sekaná nakládanou paprikou, okurkou, smaženým vajíčkem, a aby to bylo ještě lepší, tak i šunkou,“ usmívá se zkušená kuchařka.

Chceme-li tuto sekanou vyzkoušet, nachystáme všechny tyto ingredience a jdeme na to! „Umeleme si kilo vepřového a kilo hovězího a do toho přidáme středně velkou na kostičky nakrájenou cibuli, někdo může dát i česnek, já dávám jednu malinkou nadrobno nakrájenou mrkev, která tomu dává chuť i barvu. Přidávám hořčici, dvě celá vajíčka, pepř, sůl, majoránku podle potřeby.“

„Hned to zpracovávám, nenechávám odpočívat. Z tohoto množství jsou dvě sekané. Vyválím jednu šišku, podsypu strouhankou a pokladu to smaženým míchaným vajíčkem s cibulkou, na to dám šunku na plátky, okurku na půlku překrojenou a nakládanou červenou papriku,“ popisuje svůj úspěšný recept Jaroslava Fialová.

Barevnou náplň přikryjeme masovou směsí, poprášíme strouhankou a namočíme vodou. Obě šišky sekané v pekáčku podlijeme vodou a přiklopené pečeme na 250 stupňů půl hodiny, odklopíme a stejně dlouhou dobu dopečeme. Na řezu je pak hotová sekaná bezkonkurenční.

autor: dak