Barevná plněná sekaná
Žďárský senior point motivuje k setkávání, k aktivitě, a dost často i k dobrému jídlu. Například, když zde uspořádali soutěž o nejlepší masopustní sekanou.
Se svým receptem zvítězila paní Jaroslava Fialová.
1 kg mletého masa – 500 g vepřového a 500 g hovězího
1 cibule
2 syrová vejce
4 míchaná vejce
1 malá mrkev
Hořčice
Sůl, pepř
majoránka
„Je to vlastně plněná sekaná nakládanou paprikou, okurkou, smaženým vajíčkem, a aby to bylo ještě lepší, tak i šunkou,“ usmívá se zkušená kuchařka.
Chceme-li tuto sekanou vyzkoušet, nachystáme všechny tyto ingredience a jdeme na to! „Umeleme si kilo vepřového a kilo hovězího a do toho přidáme středně velkou na kostičky nakrájenou cibuli, někdo může dát i česnek, já dávám jednu malinkou nadrobno nakrájenou mrkev, která tomu dává chuť i barvu. Přidávám hořčici, dvě celá vajíčka, pepř, sůl, majoránku podle potřeby.“
„Hned to zpracovávám, nenechávám odpočívat. Z tohoto množství jsou dvě sekané. Vyválím jednu šišku, podsypu strouhankou a pokladu to smaženým míchaným vajíčkem s cibulkou, na to dám šunku na plátky, okurku na půlku překrojenou a nakládanou červenou papriku,“ popisuje svůj úspěšný recept Jaroslava Fialová.
Barevnou náplň přikryjeme masovou směsí, poprášíme strouhankou a namočíme vodou. Obě šišky sekané v pekáčku podlijeme vodou a přiklopené pečeme na 250 stupňů půl hodiny, odklopíme a stejně dlouhou dobu dopečeme. Na řezu je pak hotová sekaná bezkonkurenční.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.