Balkánský pokrm – burek

Burek je typickým balkánským jídlem a kdo si ho někdy třeba na ulici v Chorvatsku dal, jistě si pochutnal. Burek je had z těsta, který bývá naplněný masem a sýrem. Jídlo si můžeme udělat i doma a dochutíme si ho podle svých vlastních představ.

Znalkyně balkánské kuchyně Bára Kodetová sice říká, že těsto i sýr tam chutnají trochu jinak, my si ale poradíme. „Výborný je burek, který se dá plnit sýrem, mletým masem nebo i zeleninou. Vydá za oběd, večeři nebo sytou svačinu. U nás se to dá udělat z listového těsta.“

Naplňme tedy listové těsto sterilovaným zelím se špekem a cibulkou, mletým masem a sýrem, v podstatě jakýmkoli.

Kupříkladu Chorvati ale mají sýr trochu jiné chuti i konzistence. „Podobá se spíš tvarohu,“ vysvětluje Bára Kodetová.

Burek nakonec pečeme v troubě, hotový bude asi za půl hodiny.