40 let se o něm mlčelo. Teď příběh českého sochaře, který portrétoval i britskou královnu, přináší kniha autora z Třebíče

15. červen 2023

Český sochař Franta Bělský je rekordmanem mezi umělci v Británii. Vytvořil bustu čtyřem generacím britské královské rodiny, a jemu jedinému se všichni na dílo podepsali. Je autorem mnoha dalších děl známých na Britských ostrovech.

"Portrétoval anglickou královnu", tak nazval životopisnou knihu o Frantovi Bělském její autor, třebíčský rodák Bohumil Vostal. Se sochařovým dílem se setkal v Anglii při své práci televizního zpravodaje.

Autor knihy, zahraniční zpravodaj České televize Bohumil Vostal, pochází z Třebíče

„Poprvé se tak stalo, když bylo výročí sebeupálení Jana Palacha, a my jsme dostali v České televizi za úkol popsat, jak si daná země připomíná Palachův odkaz, a v Británii to byl Palachův reliéf v centru Londýna, kde to právě udělal Bělský, a já jsem si uvědomil, že o něm vlastně vůbec nic nevím,“ vypráví.

Portrétoval anglickou královnu

O sochaři poté natočil půlhodinový televizní dokument. Při jeho přípravě nashromáždil tolik fascinujících faktů, které se do filmu nevešly, že začal přemýšlet o knize. Rozsáhlou životopisnou publikaci plnou dokumentů, fotografií Bělského děl, citací z archivů, sestavoval při své práci zahraničního televizního zpravodaje ve volném čase. Zabralo mu to několik let.

Autor Bohumil Vostal a fotografka Michaela Vostalová na křtu knihy v městské knihovně v Třebíči

Kniha podle autora přibližuje velký česko-britský příběh. „Je to příběh, který spolu s ním sdílí tisíce dalších Čechoslováků. Franta Bělský uprchl se svým otcem před nacistickým režimem, protože byl židovského původu, v Anglii se okamžitě přihlásili do armády, že budou bojovat proti Hitlerovi.“ Do Prahy si po válce přivezl svou ženu, velkou lásku, karikaturistku Margaret, s níž se po komunistickém puči v roce 1948 vrátili zpět do Anglie. Tam už se sochař zapsal do historie svými díly.

40 let mlčení

„Bělský tady byl soustavně a na příkaz čtyřicet let ignorován. Dnes kdyby nějaký český výtvarník dostal zakázku, aby u královského dvora udělal bustu třeba Karla III., no co by se odehrálo! Rozhovory, dokumenty – a toto všechno bylo Bělskému upřeno, a mně to bylo vždycky velice líto. Doufám, že tato knížka aspoň částečně splatí dluh, který vůbec Bělskému máme,“ uzavírá novinář a spisovatel Bohumil Vostal.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.