V Mělkovicích „Na kopečku“ vyrostla za šest let z pýru a kamení celoročně kvetoucí zahrada

9. červen 2023

Je tu každoroční Víkend otevřených zahrad. Zahrady, které běžně nebývají přístupné veřejnosti, otevřou své brány.

Projít a užít si barvy a vůně všech rozkvetlých záhonů, květů i keřů budeme mít možnost v zahradách přírodních, historických, plných uměleckých děl nebo růží. Mezi třicítkou zahrad je i několik soukromých. Majitelé chtějí předvést, jak jejich úsilí přineslo ovoce v podobě krásné zahrady.

Jana Bartošová z Mělkovic na Žďársku svou zahradu Na kopečku přihlásila k Víkendu otevřených zahrad poprvé. Zahrada má 1200 m2 a paní Jana ji s manželem postupně tvořila šest let.

Pozemek má rozmanitý terén, mnohde jej vyrovnávají skalky a zídky z kamenů, které se nahromadily při stavbě. „Každý ten kamínek jsem vzala nejméně dvakrát do ruky, všechny rostliny jsem sama zasadila a navrhla. Je to spousta práce, ale spoustu jí „odmakají“ trvalky. Ony se rozrostou a plevel pak nemá šanci,“ směje se paní Jana. 

Prosincové mišpule

Na zahradě se najde originálně vytvořené ohniště, altánek s krbem, dětské hřiště, hmyzí hotel, pítko pro ptáky i ptačí budky, kovové objekty jako umění v zahradě, ale také skleník a záhony se zeleninou.

„Máme dvě děti, které rády pořád něco zobou, takže v této užitkové části zahrady zkoušíme, čemu se tady bude dařit. Je to taková ta klasika na Vysočině – brambory, hrášek. Ale tady ten veliký keř hned vedle, to je mišpule německá. Její plody dozrávají až kolem vánoc a to je taková romantika, když tady stojíme ve sněhu a z holých větví si trháme ty mišpule, to je prostě skvělé,“ dodává.

Zahrada kvete po celý rok. „Mám na to techniku, mám deníček, kam si už šest let zapisuju, když někde něco nekvete, a pak ta holá místa osadím, aby tam něco kvetlo po celý rok,“ prozrazuje své tajemství šikovná žena. Jejím nejoblíbenějším a vysněným stromem je jasně červeně kvetoucí okrasný hloh. Ten jsem věděla, že si sem určitě pořídím,“ uzavírá Jana Bartošová. 

Zahrada Na kopečku v Mělkovicích bude otevřená v sobotu i v neděli od 13 do 18 hodin.

Spustit audio

Související