V kamenické knihovně stojí peklo. Vyrobil ho místní všeumělec

5. prosinec 2022

V adventním čase se na náměstích i v muzeích začínají objevovat betlémy. V městské knihovně v Kamenici nad Lipou na to jdou z druhé strany.

Místní všeumělec Jindřich Hájek postavil v Kamenici nad Lipou peklo. „Je to všude samý anděl, a já jsem si řekl: to přece není možný, aby andělé ovládli svět. Vždyť je taky druhá strana,“ vysvětluje tvůrce kamenického Pekla Jindřich Hájek. 

Inspirace od vnoučat

Jak už to tak bývá, k modelování figurek ho přivedla vnoučata. „Když jim bylo tři roky, tak jsem šel kolem hračkárny a říkám: koupím jim zvířátka. Když jsem viděl ty ceny, tak jsem si řekl: to tě bude stát majlant, zkus to udělat.“ Po zvířátkách přišli na řadu čerti. Dnes má jeho peklo asi padesátku obyvatel, a další jsou ve výrobě. 

Peklo má zatím dvě patra. V dolním jsou i kotle, které jsou prázdné, čisté a vyleštěné. „Zrovna mají sanitární den,“ říká Jindřich Hájek s úsměvem. 

Lucifer a ti ostatní

Kam se člověk v Pekle podívá, vidí nějaký děj. Lucifer sedí na pohodlném trůnu a před ním se kaje lidská duše, ve školních lavicích sedí malí čertíci, ti staří dole u stolu hrají mariáš. Co je ale všechny spojuje, je úsměv. Peklo pana Hájka je milé. „Nevím, proč by se ti čerti měli tvářit špatně, když je jim dobře.“

Jindřich Hájek plánuje každý rok přistavět peklu jedno patro, a dokonce chce sepsat odbornou publikaci. „Kde bude všechno popsaný, jak se rozmnožují a tak dále.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.