Zpívání je o ovládání svalů a vazů, naučit se to může každý

28. únor 2023

Spolkové sborové zpívání má u nás tradici od 60. let 19. století, kdy vznikaly první pěvecké sbory. Byly to sbory mužské, většinou velmi početné, třeba 100, 200 nebo 300 členné.

Většinou v nich byli samí muži, a to v podstatě trvalo až do první světové války, kdy začaly vznikat ženské sbory, protože mužů začalo ubývat. Ale potřeba sborů byla velká. Vznikaly i sbory dětské sbory, ale ty až od 20. a 30. let 20. století. Zpívání bylo součástí církevní hudby a oper.

Český národ je muzikální

„Myslím si, že to, že zpívat umí skoro každý, by platilo, kdyby všichni od malička zpívali,“ říká sbormistr Smíšeného sboru Melodie Pavel Salák.  Příležitostí ke zpěvu už tolik není. „Zpěv je ale otázkou ovládání svalů, ovládání vazů a cviku,“ dodává.

Stačí být zpěvu otevřený a nebát se

„Výhoda sborového zpívání je, že se nepožaduje nějaká domácí příprava. Všechno se odehrává na zkouškách, a když už se doma připravujeme, tak většinou před nějakým koncertem třeba těším, kdy je potřeba se něco naučit zpaměti nebo docvičit ještě nějaké tóny, noty,“ vyzdvihuje výhody zpěvu sbormistr.

Smíšený sbor Melodie letos slaví 25 let existence a chystá koncert. Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související