Jaroslav Čepl: Pěstování brambor, kvalitní sadba i certifikace

12. květen 2025

Brambory jsou na Vysočině víc než jen příloha, jsou srdcem místního zemědělství. Právě tady sídlí Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě, jehož ředitel Jaroslav Čepl byl hostem pořadu Dobré dopoledne.

V rozhovoru připomněl, že kvalitní sadbu laik většinou nepozná, rozhoduje certifikace, která zaručuje nízký výskyt chorob. Čepl zároveň podporuje domácí pěstitele. I malá úroda z vlastní zahrádky podle něj stojí za to, protože chuť vlastních brambor bývá nenahraditelná.

Čtěte také

Sázení se na Vysočině soustředí do dubna, zatímco v teplejších oblastech začíná už v březnu. Letos byly podmínky pro výsadbu příznivé. Čepl ale varuje před sázkou na supermarketové brambory – ty nejsou určeny k pěstování a výsledek bývá mizivý. Výzkumný ústav se věnuje i ekologii – testuje alternativy k chemickým postřikům, ale jejich účinnost je zatím omezená, zejména u herbicidů. Pomoci by mohly nové genové techniky, například metoda CRISPR, která by mohla urychlit šlechtění odolnějších odrůd.

České odrůdy si podle Čepla v evropské konkurenci vedou dobře. A i když jsou brambory nákladnou plodinou, dlouhodobě se jejich pěstování vyplácí. Zahrádkářům doporučuje dát bramborám dostatek prostoru a nezanedbat zálivku, protože hlíza je z 80 % voda. Nejčastější dotazy směřují k chorobám a škůdcům, zejména k obávanému drátovci. S pomocí však zájemcům poradí odborníci ústavu i přes online poradnu.

Spustit audio