Po zemětřesení v Turecku začali psi označovat i mrtvá těla

23. únor 2023

Zemětřesení zasáhlo jihovýchod Turecka a severozápad Sýrie šestého února ve čtyři hodiny ráno. Vyžádalo si více než 47 000 obětí a připravilo o střechu nad hlavou miliony lidí, z nichž mnozí teď přespávají ve stanech, mešitách, školách nebo v autech. Na pomoc během několika hodin vyrazil i český USAR tým.

Čeští záchranářští psi jsou cvičeni na vyhledávání živých pachů. To je jejich základní úkol. „V Čechách máme problém cvičit vyhledávání mrtvých, protože nám to legislativa neumožňuje. Může to dělat pouze Policie ČR, takže my ty pejsky máme cvičené na živé,“ vysvětlil kynolog nadpraporčík a velitel družstva Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje David Hynek.

Ve chvíli, kdy psi najdou živou osobu, začnou značit tak, jak jsou naučení. Z 99 % je to štěkání. Když člověk zemře, začnou v těle probíhat biologické a chemické procesy a začne se měnit jeho pach. „Takže ještě po nějakou dobu po úmrtí to tělo pejskovi voní jako živé,“ upozornil zkušený hasič.

Postupem času se i tomu záchranářští psi v Turecku přizpůsobili. Se změnou pachu začali označovat i mrtvá těla. „Jenom to nebylo úplně standardní značení tak, jak jsou naučení při nálezu živých osob. To znamená, že někteří psi nám u toho místa hrabali nebo stáli, neodcházeli, ale měli o to místo velký zájem. Někteří pejsci i štěkali,“ popisuje David Hynek chování zvířat. Bylo na psovodovi, aby poznal, že štěkání je jiné, než to, které má pes naučené.

Jak se českému USAR týmu podařilo být tak rychle na místě neštěstí a dá se zásah v Turecku srovnávat s tím v Bejrútu v roce 2020? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související