Průměrný Čech sní za rok až 6 kilogramů soli, téměř třikrát víc, než je doporučené množství

Kolik soli by měl denně sníst dospělý člověk a kolik dítě?
Kuchyňská sůl je dnes naprosto běžná a snadno dostupná. Používáme ji každý den. Je pro nás nezbytná, její nadměrný příjem našemu tělu neprospívá.
Dospělý člověk by měl přijmout maximálně 6 gramů soli na den. Doporučená denní dávka soli je jedna zarovnaná kávová lžička. Podle statistik průměrný Čech sní denně až 16 gramů soli a za celý rok jí pak zkonzumuje 6 kilogramů.
Nadbytek přijímaného sodíku způsobuje vysoký krevní tlak, který s sebou nese riziko srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice. Dochází také ke zvýšenému vylučování vápníku z organizmu, nadměrnému močení a vzniku osteoporózy. Přetěžované jsou ledviny, a naše tělo nadměrně zadržuje vodu.
Přesolené obědy ve školních jídelnách
Děti od sedmi do deseti let by za den neměly zkonzumovat víc než 4 gramy soli. „Při kontrolách množství soli používáme speciální přístroj, který výsledek ukáže hned,“ popsala Jana Böhmová z Krajské hygienické stanice kraje Vysočina. „Ve školních jídelnách zjišťujeme hlavně to, kolik soli je v polévkách. Praxe totiž potvrzuje, že když je polévka slanější, než by měla být, bývá přesolený i hlavní chod. V loňském roce 90% kontrolovaných polévek ve školních jídelnách na Vysočině obsahovalo víc soli, než by mělo mít.
Jak snižovat množství soli ve stravě? Poslechněte si celý rozhovor.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Nejnovější zprávy
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.