Průměrný Čech sní za rok až 6 kilogramů soli, téměř třikrát víc, než je doporučené množství
Kuchyňská sůl je dnes naprosto běžná a snadno dostupná. Používáme ji každý den. Je pro nás nezbytná, její nadměrný příjem našemu tělu neprospívá.
Dospělý člověk by měl přijmout maximálně 6 gramů soli na den. Doporučená denní dávka soli je jedna zarovnaná kávová lžička. Podle statistik průměrný Čech sní denně až 16 gramů soli a za celý rok jí pak zkonzumuje 6 kilogramů.
Nadbytek přijímaného sodíku způsobuje vysoký krevní tlak, který s sebou nese riziko srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice. Dochází také ke zvýšenému vylučování vápníku z organizmu, nadměrnému močení a vzniku osteoporózy. Přetěžované jsou ledviny, a naše tělo nadměrně zadržuje vodu.
Přesolené obědy ve školních jídelnách
Děti od sedmi do deseti let by za den neměly zkonzumovat víc než 4 gramy soli. „Při kontrolách množství soli používáme speciální přístroj, který výsledek ukáže hned,“ popsala Jana Böhmová z Krajské hygienické stanice kraje Vysočina. „Ve školních jídelnách zjišťujeme hlavně to, kolik soli je v polévkách. Praxe totiž potvrzuje, že když je polévka slanější, než by měla být, bývá přesolený i hlavní chod. V loňském roce 90% kontrolovaných polévek ve školních jídelnách na Vysočině obsahovalo víc soli, než by mělo mít.
Jak snižovat množství soli ve stravě? Poslechněte si celý rozhovor.
Související
-
Největší neštěstí pro sběratele jsou slabé plastové obaly obaly od čokolád, říká Luděk Doležal
Sametová revoluce odstartovala i sběratelskou vášeň Luďka Doležala. Podobně jako řada dalších lidí z Česka, začal pracovat v Německu. A dcerám vozil jako dárek čokolády.
-
Po zemětřesení v Turecku začali psi označovat i mrtvá těla
Zemětřesení zasáhlo jihovýchod Turecka a severozápad Sýrie šestého února ve čtyři hodiny ráno. Na pomoc v řádu hodin vyrazil i český USAR tým.
-
Orel mořský se vrací do české krajiny, až dvacet párů hnízdí na Vysočině
Orel mořský je jeden z mála druhů, který se vrací do naší přírody. Pronásledování šelem v 19. století se dotklo i velkých dravců.
E-shop Českého rozhlasu
Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...
Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Lidský faktor
Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová