Zeleninová polévka s batáty
Svět jde dopředu a pokrok nezastavíš, říkala jsem si, když moje známé matky začaly vařit svým batolatům jako první jídlo – batát. Plodinu, kterou jsme znávali snad jenom z Robinsonova jídelníčku. Batát je sladká brambora, dočetli jsme se také v křížovkách. Teď už je batát dávno součástí nabídky běžného evropského obchodu, a tak jej můžeme použít.
Co s ním v kuchyni? Začněme tím nejjednodušším – polévkou.
1 cibule
2 větší mrkve
250g batátů
125ml vína
500ml vývaru
50g cheddaru
50ml smetany
sůl, pepř
Nakrájíme si nadrobno jednu menší cibuli, dvě mrkve, a čtvrt kila batátů. V hrnci si rozpustíme lžíci másla a zeleninu na něm asi pět minut restujeme. Zalijeme skleničkou vína a půl litrem vývaru. Ano, ten nesmí v žádné polévce chybět, a přikryjeme pokličkou.
Zelenina by měla být rozvařená doměkka asi za 15 - 20 minut. Rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme smetanu a nastrouhaný sýr cheddar. Ten je oranžový, stejně jako mrkev i batát a polévka tak získá krásně jednotnou barvu.
Lehce ji ještě prohřejeme, dosolíme a opepříme, ať má grády. Je to vydatné a neuvěřitelně dobré jídlo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka