Ze starých oken, provazů, kabelů a elektropřístrojů tvoří umělecká díla, asambláže

Každý si pamatujeme výtvarnou výchovu, kdy jsme se pokoušeli o koláž z ústřižků novin a časopisů. Petr Vlach z Polné je vyměnil za kabely, lana, a třeba i věžní hodiny. 

„Kreslím a maluji odmalička, ale s výstavní tvorbou jsem začal, až můj syn studoval na grafické škole v Jihlavě,“ říká Petr Vlach. Je vyučený truhlář, nebojí se práce a má rád, když mu něco pod rukama vzniká. 

Asambláž

„Začaly mě uspokojovat asambláže, shluk věcí, vrstvení na plátno, na desky,“ popisuje a ukazuje na díla v ateliéru, která právě dokončuje pro výstavu. Na rozměrných deskách jsou využité staré elektrokabely ze zlikvidované polenské továrny. Pro další díla využil ze stejné fabriky i okna.

  

Každé z děl Petra Vlacha má svou myšlenku a vybízí člověka k přemýšlení. Rád do svých asambláží komponuje i vzpomínky na dětství. Využil například nedokončené výšivky. „Dostal jsem od své maminky sbírku odznáčků po tatínkovi,“ říká a ukazuje na mozaiku složenou ze čtyř tisíc odznáčků. Je složená do tvaru polenské dominanty, kostela Nanebevzetí Panny Marie. „Některý sběratel by mi za to vynadal,“ dodává, ale pro něj je to vzpomínka na otce i rodné město.

Požírán kravatami…

K vytvoření díla s názvem Požírán kravatami využil kravaty a šátky darované poslanci a senátory České republiky. Sešla se jich pěkná řádka. Petr Vlach přiznává, že rád sbírá staré věci s příběhy. 

Asambláže výtvarníka z Polné Petra Vlacha

To je případ už řečených kabelů a továrních oken, ale také ciferníku hodin z vížky jihlavské radnice. Na ten se Jihlavané dívali od začátku 90. let až do roku 2021, kdy byl sejmutý. „Já jsem ho koupil a zakomponoval ho do svých Cest. Cesty, to je název souboru Vlachových děl, který připravil pro výstavu v Třebíči. Už teď se těší, až všechna rozměrná díla uvidí pěkně pohromadě. 

Spustit audio

Související