Jedna postava na každém zastavení a ve výši očí. U Přibyslavi povede kovaná křížová cesta

29. prosinec 2021

Novým prvkem v krajině nad Přibyslaví se v příštím roce stane kovaná křížová cesta od uměleckého kováře Petra Štáfla.

V těchto dnech ve své kovárně v obci Uhry kousek nad Přibyslaví vyrábí další část kovových zastavení. Každé z nich bude zdobit kus trnové koruny. „Není to celá trnová koruna, je to jen výseč, aby to zapadalo do konceptu symbolismu a doplňovalo to celek,“ vysvětluje při práci.

Kovář je autorem

Umělecký kovář je také sám autorem výtvarného námětu křížové cesty. Při tvorbě dostal zcela volnou ruku od přibyslavského faráře Pavla Sandtnera, na jehož přání křížová cesta vzniká. „Pan farář už po ní touží dlouhou dobu a napadlo ho, že by mohla vést právě k tomu kříži, který jsem tady nedaleko instaloval,“ dodává kovář.

Křížová cesta Petra Štáfla je jiná celou svou filozofií. Zastavení jsou celokovová, dole zasazená do kamene (nikoli do betonu) a na každém bude pouze jedna postava vyrůstající z jednoho kusu železa.

Postavy

„Idea je ta, aby ty postavy byly přibližně v úrovni hlavy, očí, aby se na to člověk mohl pohodlně dívat. Chtěl jsem něco originálního, na co nenarazíte,“ říká kovář.

„Tady to konkrétně je dvanácté zastavení, Ježíš umírá na kříži, a vidíte, že tady žádný kříž není. To je taky schválně, ten symbol kříže byl vypuštěn. Pojmul jsem to víc lidsky, aby tam byly spíš emoce, co asi ten daný člověk v tu chvíli mohl prožívat. Zároveň budou postavy vždy pouze jedna, aby byl kladen důraz na ty emoce a zároveň to byl jakýsi dialog mezi tím zastavením a poutníkem. Postavy jsou kované z jednoho kusu, jakoby se derou z toho materiálu, z toho železa,“ ukazuje Petr Štáfl na postavě Ježíše Krista, jak by měla všechna zastavení po dokončení celé křížové cesty vypadat.

Křížová cesta povede z Hesova, měří asi 1200 metrů, a měla by končit na náhorní planině nad Přibyslaví u kříže, který před nedávnem Petr Štáfl vykoval a umístil nedaleko své dílny.

Kdysi zaoraná polní cesta bude obnovena a přibyslavský spolek Opuka (občané Přibyslavi pro umění, krajinu a architekturu) kolem ní vysází stromy. Přibyslavský farář Pavel Sandtner a kovář Petr Štáfl chtějí, aby křížová cesta byla dokončena do Velikonoc roku 2022.

Spustit audio

Související