Záhorácký závitek
Dnes to bude poněkud kaloričtější jídlo, takže zbystřete raději pouze, pokud nepotřebujete hubnout! Kuchař Josef Doležálek si připravil Záhorácký závitek ke svým závěrečným zkouškám na škole a recept se mu hodí i ve žďárské restauraci Rebel na Farských.
Potřebujeme na něj:
1kg libovějšího bůčku bez kosti
200g špeku, dvacet deka
500g kysaného zelí
6 stroužků česneku
sůl, pepř a kmín
hladkou mouku na zahuštění
½ litru hovězího vývaru
Začneme plátky bůčku. „Bůček nařežeme na plátky, ale nedokrajujeme je až do konce, aby se daly rozložit a byly větší. Rozklepeme a naplníme zelím,“ popisuje kuchař. Zelí si ovšem musíme připravit, aby bylo co nejchutnější. Takže špek nakrájíme na kostičky, orestujeme a hodíme na něj kysané zelí, které osolíme, opepříme a přidáme k němu česnek. Tuto směs zabalíme do plátků bůčku. Závitky obalíme moukou, podlijeme do poloviny závitků vodou a pečeme do měkka.
Když je upečeno, výpek slejeme, svaříme a na pánvi zaprášíme moukou tak, aby vznikla tmavá zásmažka. Přilejeme horký vývar a prohřejeme. Závitek s omáčkou můžeme podávat s bramborovým knedlíkem nebo vařenými brambory.
Oběd na víkend jako malovaný – jen to po něm bude chtít dlouhou procházku!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.