Z ruiny statku v Tasově je ekologická farma, pasou se kolem ní ovce, krávy a daňci
Statek v Tasově jihovýchodně od Velkého Meziříčí má za sebou asi stoletou historii. Z toho pěknou řádku let chátral, až se ho před lety ujal jeho současný majitel.
Na co se dají nalákat ovce, i když kolem sebe mají spoustu čerstvé trávy? Josef Mladý z Farmy Tasov má vyzkoušené suché rohlíky. Ovce, ale i daňci, kteří jsou s nimi v jedné ohradě, reagují na jeho pískání, protože vědí, že nese dobroty. „Oveček máme asi čtyřicet, včetně letošních jehňat. Máme je hlavně na vypásání trávy, je to ekologické, a navíc je to i pastva pro oko,“ usmívá se čerstvý farmář, který i své daňky považuje za velmi ladná zvířata. Daňků má patnáct a k tomu dvacet krav, které se využívají na maso i mléko.
Rodinný podnik, všichni dělají všechno
Statek v Tasově je sto let starý, ale má za sebou léta chátrání i rozsáhlou rekonstrukci. „Já pocházím odtud z Tasova, vlastně jen dva baráky, a na tady ten statek jsem se celou dobu díval,“ vypráví pan Josef.
Do farmaření se pustil teprve nedávno, ale poměrně dlouho o tom přemýšlel. „Po roce 1948 byl statek znárodněn, pak sloužil JZD, ale byla to totální ruina. Rekonstrukce už je téměř hotová, ale stále něco zbývá dokončit. Teď je to rodinný podnik a práce je tady pořád dost. „Na hospodářství jsem sám, pomáhá mi táta, zbytek rodiny funguje tak, že všichni dělají všechno.“
Zvířata na pastvinách
Zvířata tolik práce nezaberou, protože jsou chována v ekologickém hospodářství a celoročně se pasou a dojení krav stačí jen v řádu několika kusů. Restaurace na farmě využívá místní zvířata, která se mají za života na pastvě dobře pro přípravu jídel.
Přijíždějící rodiny s dětmi se tady dozvědí, kolik času a práce zabere péče o hospodářská zvířata, protože mohou všechno sledovat zblízka. Navíc se tady jednotliví návštěvníci, případně svatebčané ke svatebním hostinám, mohou vyspat v zařízených stanech.
„Je to romantika, večer kuňkají žáby, ráno se probudí, hned vedle na pastvině bučí krávy, je to pro ně úplně jiný zážitek,“ směje se farmář z Tasova.
Související
-
Rib eye steak na grilu s bramborami a zeleninou
Králem mezi steaky bývá označován hovězí rib eye steak. Eye znamená oko a má to poukázat na oka z tuku, která jsou na steaku velmi výrazná.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.