Z ptačí pozorovatelny u Příseky můžete sledovat motáka pochopa, volavku i obyčejné sýkorky. Výhodou je dalekohled

Ke sledování ptactva, ale i zvěře v okolí, zve nová pozorovatelna, která se objevila u Příseky na Jihlavsku. I v těchto dnech, kdy teploty klesají pod bod mrazu a rybník je pod ledem, tam ale nějaký ten ptáček zalétne a my si na něj v závětří s termoskou čaje můžeme počkat.

"Jsme na nejvýznamnější ornitologické lokalitě na Jihlavsku. Pohybovalo se tady víc lidí, bylo žádoucí regulovat návštěvnost," vysvětluje důvod postavení dřevěné stavbičky zástupkyně správce území Martina Kratochvílová. Pozorovatelna je po schůdcích v terénu přístupná ve směru od pole a její okna vedou do tří stran s výhledem na Přísecký rybník. "Každá pozorovatelna musí být originální s ohledem na umístění a výhledy," říká Denisa Švengrová z odboru životního prostředí úřadu Kraje Vysočina.

Pozorovatelna u Příseckého rybníka má na každé ze tří výhledových stran několik okének, z nichž každé je kryté okenicí. Pozorovatel si tak může zvolit jedno okno, otevřít a zajistit okenici, a v závětří a skrytý sledovat okolí. V budce jsou dřevěné lavice a pod okny police k opření, nebo položení nápoje. "Je to přístupné celoročně, může sem přijít kdokoliv," dodává Denisa Švengrová. Uvnitř pozorovatelny také visí na stěně obraz s ptáky, které je možné vidět. Kromě obvyklých labutí, kachen nebo sýkorek, jsou to i vzácnější druhy, jako jsou například moták pochop, volavka popelavá nebo polák chocholačka.

Spustit audio

Související