Vařit jsem začal kvůli děvčatům
Půvabné spolužačky mohou svým způsobem za to, že začal Jan Beneš vařit. V osmé třídě se totiž přihlásil na kurzy domácích prací, aby byl co nejvíce v dámské společnosti. Dnes je z něj Moravský kuchař 2012, jídlo připravuje v jihlavské restauraci B2B. V pondělí byl hostem našeho Tandemu.
Jan Beneš pochází z Prahy, kde při své praxi vařil např. i pro mediální "hvězdu" Zdeňka Pohlreicha. A podobně jako on, razí i Jan heslo "v jednoduchosti je krása". Jídlo by prý mělo mít maximálně čtyři základní chutě, aby každá měla šanci vyniknout. On sám rád připravuje např. zeleninové pyré, s tím ostatně i zazářil v soutěži o titul moravského kuchaře. Pro sebe si nerad vaří, je naopak vděčným strávníkem, nepotřebuje žádná složitá jídla. Janovou oblíbenou pochoutkou jsou babiččiny kynuté ovocné knedlíky.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka