Vajíčkové menu

Někdo donese dvacet vajec, jiný pět, ale znám i rodiny, kde chodí o velikonocích koledovat třeba otec se čtyřmi syny a ti už potom domů donesou nadílku kolem 60 vajec vařených natvrdo. Co s takovým množstvím provést? Můžete vyzkoušet celé jedno obědové menu, kam se dá využít až dvacítka vajec.

Začneme polévkou – když uvaříme celý kotel tradiční kulajdy nebo koprové polévky, která vydrží dva dny, můžeme do ní na závěr přidat i 6 vajíček protlačených přes kulatý kráječ na bramborový salát.

Druhý chod by mohla být pštrosí vejce – půl kila mletého masa připravíme jako karbanátky, osolíme, okořeníme trochou pepře a majoránky a zamícháme. Vytvarujeme placičky a do každé vložíme jedno oloupané vajíčko natvrdo. Kulatý karbanátek obalíme ve strouhance a osmažíme na pánvi dozlatova, podáváme s bramborem nebo kaší. Na druhý chod použijeme 6 – 8 vajec, podle toho, kolik vás je.

Už nám zbývá jen salát. Výtečně chutná s vejci ledový salát. Připravíme si pár ředkviček, cherry rajčátek, trochu cibule, lístky polníčku nebo rukoly a ledový salát. Salátové listy položíme na talíř, poklademe nakrájenou menší zeleninou a rozčtvrcenými vajíčky. Vynikající dresink na tento salát umícháte z olivového oleje, kapky medu, balzamikového octa, špetky soli a bílého pepře.

autor: dak