V lednu oficiálně otevřeli, v březnu zavřeli. Divadlo Za komínem v Humpolci se vrací s programem

4. červen 2020

Jen co otevřeli, hned zase museli zavřít. Humpolecké Divadlo Za komínem znovu, letos už podruhé, chystá divadelní sezónu.

„Tady v sále máme už připravený prostor na páteční koncert Ivy Bittové a jejího syna Antonína Fajta,“ ukazuje programová ředitelka humpoleckého Divadla Za komínem Kateřina Čermáková na sedadla připravená po dvou ve dvoumetrových odstupech, aby byla zachována právě teď platná pravidla pro pořádání akcí v uzavřených prostorách.

Koncert bude první akcí po tříměsíčním období, kdy se nehrálo. „Je to takový paradox,“ usmívá se. „My jsme divadlo otevřeli v lednu, a v březnu přichází zpráva, že se všechna kulturních zařízení plošně zavírají. Nemoc covid-19 udělala všem čáru přes rozpočet, ale protože tady v Humpolci byli všichni ještě plní nadšení, úplně zavřít se nikomu nechtělo.“

Malá škola v divadle

„Nás to hrozně nabilo, takže jsme nemohli úplně zastavit, přemýšleli jsme, jak můžeme pomáhat,“ vzpomíná na rozjetý a hned zase zastavený provoz divadla. I proto se divadelní sál proměnil v improvizovanou učebnu.

„Oslovili jsme pana učitele Michala Líbla a zřídili jsme malou školu, kam chodili žáci v omezeném počtu, kde museli dodržovat přísná pravidla. Bylo to podpořeno ministerstvem školství i krajskou hygienickou stanicí. Takže si žáci mohli promítat filmy na velké plátno jako v kině, využít divadelní techniku i prostor, tancovali tam, zpívali. Myslím, že jednou na to budou vzpomínat jako na něco výjimečného, že se jim otevřelo divadlo a poznali ho z té druhé strany,“ usmívá se Kateřina Čermáková.

Nová sezóna na podzim

Představení naplánovaná na jaro se také divadlu rušit nechtělo, proto jsou všechna přesunuta na podzim. Nikdo z diváků nechtěl vstupenku vrátit, všichni chtějí přijít v náhradním termínu.

Co bude dál? Letní divadelní prázdniny a na podzim se Divadlo Za komínem opět otevře divákům. „Náš soubor už teď pilně zkouší hru francouzského autora Marca Camolettiho A do pyžam!, premiéra je naplánovaná na listopad,“ těší se programová ředitelka.

Další sezóna by měla pokračovat ve stejném duchu jako ta úvodní, jedno představení do měsíce, páteční koncerty a jednou za měsíc akce pro děti. Program divadla najdete zde.

Spustit audio

Související