V kostele sv. Jana Křtitele v Jihlavě lidé rádi zpívají. Na varhany je doprovází mladý muzikant

V kostele si asi málokdo všímá, kdo právě sedí za varhanami. V Jihlavě mše doprovází i teprve šestnáctiletý Dominik Máca. 

Mladý varhaník má nejradši kostelík na Jánském kopečku, kde hrává každou neděli ráno.

„V šesti letech jsem začal hrát na keyboard. Po roce mi pan učitel řekl, abych zkusil něco náročnějšího,“ vzpomíná na své muzikantské začátky Dominik Máca. Rozhodování nebylo těžké. Už jako malý se totiž chodil dívat do kostela za tehdejší varhanicí. 

Dnes je jejím nástupcem. „V devíti letech jsem začal hrát na varhany a v deseti jsem začal hrát první mše u svatého Jakuba,“ říká Dominik s tím, že dnes hraje v několika jihlavských kostelech.

Kostel sv. Jana

Nejmilejší je Dominikovi kostel svatého Jana Křtitele, kde hraje při pravidelných nedělních mších. Kostelík je to malý, ale má nádhernou atmosféru. Je totiž z jihlavských kostelů nejstarší, a stojí v místě, kde vznikala hornická sláva města. 

Mladý varhaník si také všimnul, že právě v tomto kostele lidé opravdu ze srdce a nahlas zpívají. „Když byla karanténa, covid, tak lidi nemohli zpívat. A pamatuju si, když jsem pak zahrál a lidi zpívali, tak jsem měl fakt radost,“ vzpomíná s úsměvem. 

Malé varhany

V Jánském kostelíku jsou velmi malé varhany s jedinou klaviaturou. Jsou zvláštní i tím, že skříň s píšťalami má varhaník před sebou. K tomu, aby viděl, co se děje před oltářem má jen malé okénko. 

„Tyhle varhany jsou ještě těžší o to, že je tady krátká oktáva. To se dělalo v baroku, aby ušetřili. Odebrali některé tóny, které se málo hrají,“ říká Dominik Máca a ukazuje, jak ve stupnici používá bílé i černé klapky. „Varhaník, který na tom neumí hrát, může mít problém,“ dodává. 

Varhanické boty

Pro hru na varhany si Dominik Máca nosí speciální boty. Vypadají v podstatě jako ty taneční. Mají hladké kožené podrážky, špičky a nesmí mít po stranách výrazné prošití nebo širší podrážku. 

Kostel sv. Jana Křtitele, Jihlava, varhaník Dominik Máca

„Když hraju na pedálech vedle sebe, aby se mi nezadrhávaly,“ vysvětluje a připomíná další zajímavost Jánského kostela, funkční šlapací měchy. K nim ale varhaník musí mít pomocníka, a navíc jde o fyzicky náročnou činnost. Dnes ji naštěstí vykonává elektromotor.

Spustit audio

Související