V Jihlavě obnoví ve dvanáctimetrových kulisách právo útrpné. Bude tam replika popraviště

8. červen 2021

V Jihlavě vzniká replika středověkého popraviště. V kulisách dlouhých 12 metrů najdeme pranýř, skřipce a další nástroje, které se ve středověku používaly k mučení.

Za nápadem s popravištěm stojí Spolek přátel dělostřelby. Chtějí lidem názorně předvést, jak ve středověku vypadalo právo útrpné. V době protikoronavirových opatření se pustili do výroby funkčních replik mučidel.

Právo útrpné

Uplynulý rok nepřál kultuře, a bez možnosti vystupovat zůstali i členové jihlavského Spolku přátel dělostřelby. Dosud se zabývali výrobou starých pušek, děl a hmoždířů, za kterých také na různých slavnostech stříleli.

Volný čas teď využili na přípravu nového představení. „Obnovujeme projekt práva útrpného,“ říká David Kočka, a v dílně ukazuje na hotová mučící zařízení. Největší je skřipec. „Budeme našim odsouzencům zvyšovat výšku postavy,“ směje se.

Šibenice, skřipec i pranýř

Vedle skřipce stojí pranýř, který je doplněný kladkou. Odsouzenci kat sváže ruce za zády a zvedá je. Ve středověku to často končilo vykloubením ramen.

David Kočka otevírá kufr s dalšími, sice menšími, ale neméně účinnými mučidly. „Palečnice, devítiocasá kočka, kleště na trhání jazyka,“ ukazuje. Mezi rekvizity by postupně měla přibýt i šibenice, osel či housle.

Kulisy tvoří gotická Jihlava

Členové spolku také vyrábějí dvanáct metrů dlouhé kulisy, které by měly produkci zasadit do gotické Jihlavy. „Budou tam funkční dvoukřídlé dveře, hradební zeď,“ dodává David Kočka.

Už teď je na kulisách namalovaný tajemný kamenný obličej, který se v jihlavských hradbách sice objevil poměrně nedávno, ale neodmyslitelně k nim patří. 

Související