Ručně psaná Lipnická bible se po 600 letech vrátí na místo, kde vznikla

1. červen 2021

O rukopisu napsaném před šesti sty lety na hradě Lipnice ještě nedávno téměř nikdo nic nevěděl. Teď tento vzácný originál Lipnické bible přicestuje z Ameriky.

Latinsky psaná kniha vznikla v krutých dobách husitských válek na hradě Lipnici. „Obsahuje starý zákon a několik přidaných textů, které s tím souvisí. Průkazně byl dokončen na Lipnici v květnu roku 1421. Dokonce je tam uvedeno jméno Matouš z Roudnice, o kterém se předpokládá, že je to buď autor nebo zadavatel,“ vysvětluje Ladislav Langpaul ze Spolku za záchranu rodného domu Jana Zrzavého z Okrouhlice. Spolek vydal už několik knížek a s jednou z nich souvisí i objev Lipnické bible.

Proč tu není Lipnická bible?

„Na ten název jsme padli v souvislosti s výstavou v roce 2015, která se týkala Stížného listu proti upálení Jana Husa. Někdo z návštěvníků tehdy řekl – proč tady není ani slovo o Lipnické bibli? A tak jsem začal pátrat,“ vzpomíná Ladislav Langpaul.

Po mnoha týdnech zachytil poslední zmínku o bibli ve specializovaném antikvariátu v Basileji, který se zabývá nákupem a prodejem středověkých rukopisů. Další měsíce čekal na odpověď na svůj dotaz. Ta však přišla úplně odjinud. „Už jsem přestával doufat, když tu jsem dostal dopis z Muzea bible ve Spojených státech, co si přeju, proč mě ta bible zajímá a na úvod zmínku, že ji samozřejmě mají ve svých sbírkách,“ říká dále.

Historiky z USA uchvátil hrad

Následovaly měsíce korespondence s různými pracovníky muzea, až se o věc začal zajímat tehdejší ředitel sbírek David Trobisch. Nápad vystavit originál rukopisu přímo na hradě Lipnici, kde vznikl, se mu zalíbil.

Po osobní návštěvě na Lipnici v červenci 2016, která jej podle Ladislava Langpaula ohromila, se daly události do pohybu. „Přijel s kolegyní a oba žasli nad mohutností hradu, byli jím uchváceni, ale byli uchváceni i místním pivem a tatarských biftekem,“ směje se iniciátor výstavy.

Lipnická bible – Štít víry v neklidné době

Pouhých šest let od nevědomosti o tom, že nějaká středověká Lipnická bible existuje, stačilo Ladislavu Langpaulovi k uspořádání letošní výstavy jejího originálu u nás. Stálo ho to stovky e-mailů, dopisů a telefonátů. Sám ale zdůrazňuje, že bez pomoci dobrých lidí by se mu to nepovedlo. „Nesmírně nákladné pojištění a dopravu zaplatí americká strana, hrad Lipnice a Národní památkový ústav zajistí podmínky pro vystavení bible,“ chválí úsilí všech ostatních, co se na události podílejí.

Ohromné štěstí měl podle svých slov i v historičce Lucii Doležalové, která se ujala spolu se svými kolegy autorství odborné publikace Lipnická bible – Štít víry v neklidné době, která při příležitosti výstavy vychází.

Výstava potrvá od 26. června do 30. srpna. Poté bude originál Lipnické bible vystaven od 1. do 15. září 2021 v Zrcadlové síni Klementina v Praze, která je součástí Národní knihovny ČR.

Spustit audio