V Černovicích na Pelhřimovsku stál na začátku minulého století třetí obchodní dům v českých zemích. Vnuk tehdejšího majitele ho teď opravil

Antonínu Janečkovi bylo něco málo přes třicet let, když se rozhodl postavit v Černovicích obchodní dům. Byla to rarita. Něco podobného tehdy, na začátku dvacátého století stálo jen v Praze a Opavě. Obchod časem předal svému synovi, a kdyby to doba dovolila, vedl by ho i jeho vnuk Pavel. Ten ho teď po restituci opravil. Nad nárožím je dodnes nápis: Obchodní dům A. Janeček.

„Děda postavil takový dům. Táta postavil hezký rodinný domek, který jsem mu nakreslil, a já jsem akorát postavil na zahrádce kůlnu. Sice jsem to říkal s humorem, ale štvalo mě to,“ říká dnes třiaosmdesátiletý Pavel Janeček. Když na začátku devadesátých let minulého století dům zrestituoval, řekl si, že ho opraví. Deset let žil v obavách, kde sežene peníze. Pak najednou dostal dlužné peníze z předchozího zaměstnání a bylo rozhodnuto.

Obchodní dům Antonína Janečka měl už před sto lety vodovod a elektřinu

Plány a fotografie domu Pavel Janeček měl, další informace vypátral. „Zjistil jsem, že to byl ve své době třetí obchodní dům v českých zemích. První byl v Praze Na Příkopech. Ten po dvaceti letech zanikl, druhý byl v Opavě, obchodní dům Breda,“ říká Pavel Janeček. Jeho děda byl člověk moderní a svůj obchodní dům vybavil všemi tehdy ještě ne moc obvyklými vymoženostmi. „V té době, kdy dům stavěl, se dělal nový vodovod pro Černovice, takže jako jeden z prvních nechal zavést do domu vodu, i splachovací záchody, měli jsme elektriku. To taky tady ještě v chalupách vůbec nebylo, svítilo se petrolejem,“ dodává.

Dům opravovali černovičtí zedníci. Má zpátky svou secesní podobu

V Janečkově obchodním domě se prodávalo nepřetržitě i přes válku a dokonce i po znárodnění. Tehdy už ale dům rodině nepatřil a nemohla v něm ani bydlet. Ještě v devadesátých letech, po restituci, fungovalo v přízemí železářství. Jak je zřejmé z fotografií, které Pavel Janeček vystavil ve vstupní chodbě do obytných prostor domu, vstup do obchodu se měnil. Teď už má ale zpátky svou secesní podobu. Jako stavební inženýr Pavel Janeček rekonstrukci sám řídil a velice si pochvaluje spolupráci s místními zedníky.

Antonín Janeček přechytračil okresní komisi a zachránil nápis „Obchodní dům A. Janeček“

Je až k podivu, že celých skoro sto let přežil nápis „Obchodní dům A. Janeček“ na atice nad nárožím. Vadil jak Němcům, tak komunistům. Antonín Janeček na ně ale vyzrál. „Napsal okresnímu úřadu, že je to na dubových špalících, a že kdyby se to sekalo, že celá ta atika by spadla. Přijela komise, dívala se na to zespoda a usoudila, že to stačí zabílit. Až teďka jsme zjistili, že to byl štuk, že by to šlo jednoduše sundat,“ říká Pavel Janeček. Jediné, co na dům nevrátil, jsou busty na nárožích. „Tady byly busty Tyrše a Fügnera, protože dědeček byl Sokol a na druhém nároží byl Palacký s Riegrem, protože dědeček byl vlastenec. Když nastoupili Němci, tak vlastenecký atributy nikde nesměly být,“ vysvětluje s tím, že busty nahradil kuželkami.

Smíšené zboží nahradila klidná cukrárna

Dnes dům opět žije. Pavel Janeček v něm bydlí, další byty pronajímá a v obchodních prostorách je teď vyhledávaná cukrárna. „Cukrárenský provoz se mi líbil, protože není hlučný a není náročný a taky se to zboží prodává přes pult, takže trošku podržení té tradice tady bylo,“ vysvětluje Pavel Janeček.

Interiér cukrárny v OD Janeček, Černovice
Spustit audio