U Kamenice nad Lipou se těžila železná ruda. Zásobovala železárny na Johance a ve Včelničce

31. květen 2022

Obyvatelé Kamenice nad Lipou mají to štěstí, že své město a jeho okolí poznávají při výpravách s regionálním spisovatelem a badatelem Petrem Valešem.

Komentované vycházky Petra Valeše jsou stále oblíbenější. Té zatím poslední, na vrch Melíšek, se zúčastnila dobrá třicítka lidí. 

Vášeň pro historii

Petr Valeš je kamenický badatel a spisovatel. Svou vášeň pro historii svého města a okolí si nenechává pro sebe, přenáší ji dál. Jeho vycházky po historických zajímavostech domů, ulic, pomístních názvů, jsou stále oblíbenější, a účastní se jich desítky lidí. A jsou to i děti, mladí lidé a nedávní přistěhovalci. Zvlášť se Petr Valeš těší na pamětníky, od kterých se při vycházkách dozvídá další perličky ze života města. 

Cílem jedné z výprav za historií byl vrch Melíšek, který se tyčí přímo nad kamenickým zámkem. Mnozí si to místo pamatují jako cíl nedělních vycházek, dětských her i milostných dostaveníček. „Jako malý děti jsme sem chodily a strašily jsme se. Tady byla původně křížová cesta. Ta se přenesla potom na Brádlo,“ říká paní Růžena. 

Petr Valeš mezitím ukazuje na velký kámen, skrytý v křoví. „Tomu se říká Žižkův kámen. Když budete mít trochu fantazii, tak uvidíte hlavu Jana Žižky. Má zavřený oko,“ říká.

Těžba stříbra

Kameničtí vědí, že se na Melíšku těžilo stříbro. Petr Valeš ale přidává i další nerost. „Tady se těžila železná ruda. Tady byly železárny. Na Johance a ve Včelničce. Do poloviny 19. století,“ ukazuje na jámu mezi stromy. 

Vrchol Melíšku je ve výšce 626 metrů nad mořem. Nevede k němu cesta, ale ta trocha kopřiv a bodláků za výhled do širokého okolí stojí. „Nás zaujalo, že jsou vidět jarošovská sila. Když je vidět ideálně, tak vidíte Šumavu,“ ukazují manželé. 

Z kopce dolů vede cesta k bývalým děkanským polím. U děkanské cesty tam v hájku stojí křížek. „Bývaly tady mše,“ říká Petr Valeš. 

„Teď jen čekám, až nám ukáže, kde byla kaplička, to hledáme marně. Každý má jiný názor,“ dodává pan Aleš. Brzy dostává odpověď. Kaple z poloviny 16. století stávala u cesty v místě, kde je teď křoví plné kopřiv.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.