Tvarohové pomazánky

Jak co nejlépe namíchat pomazánku z dobrého tvarohu, abychom si pochutnali a zároveň si dali něco zdravého? Nesmíme se bát plnotučných nebo ještě lépe domácích mléčných výrobků, to je základ!

Potvrzuje to i Leona Součková z netínské farmy rodiny Němcovy: „Tam hodně dělá ten tvaroh, že je tučnější, a dělá se to i s plnotučného mléka. A když je kvalitní tvaroh, jsou pak kvalitní i ty výrobky z něj,“ říká.

1 plnotučný domácí tvaroh
0,5dcl plnotučného mléka
sůl
bylinky a koření podle chuti: česnek, petrželka, kmín …

A o jakých výrobcích je řeč? O pomazánkách, které jsou ochucené několika možnými způsoby. Pro děti můžeme ochutit jen velmi lehce a dospělí mohou vyzkoušet i silnější potraviny: „Buď je to naložený tvaroh lehce osolený, který se nechává uležet, pak to může být petrželka s česnekem a kořením, to už je pálivější, anebo tvarohová pomazánka s kmínem. Tam se jen k osolenému tvarohu přidá drcený kmín,“ radí Leona Součková.

Pro děti do školy nebo na odpolední svačinu, pro návštěvu k vínu nebo jako lehká večeře – tam všude využijete domácí tvarohové pomazánky, ať už budou s česnekem, kmínem nebo přírodní.

autor: dak