Tradiční pokrm na Zelený čtvrtek - špenát
Je Zelený čtvrtek a podle tradice bychom měli pojíst nějaké zelené jídlo. Mohlo by stačit nakrájet na talíř zeleninu - kedlubnu, brokolici, papriku a okurku. Muže zase láká zelené pivo. Proč ne? Ale stejně myslím, že nás všechny napadne jako první špenát. Ten, když se dobře ochutí, může se stát lahůdkou!
Radu, jak mít špenát co nejlepší, nám dá kuchař restaurace Rebel na Farských ve Žďáře nad Sázavou Josef Doležálek. Samozřejmě máme dvě možnosti, jaký špenát použít a kuchař profesionál se přiklání k čerstvým listům. „Připravíme si listový špenát, který spaříme vodou. Listy nechávám vcelku, protože opravdu hodně splihnou. Orestujeme ho na másle, přidáme k němu česnek, sůl, pepř a na sádle si orestujeme dozlatova cibulku. Přidáme hladkou mouku a případně můžeme na konci naředit vývarem.“
Důležité je vědět, že se čerstvý špenát spařením hodně srazí, jestli vaříte pro více lidí, kupte ho pořádnou hromadu. Pokud dáte přednost zmrazenému špenátovému protlaku, Josef Doležálek radí zbavit se co největšího množství vody. „Necháme ho povolit a pak procedit tu vodu, protože tam je hodně vody. Necháme si čistý protlak.“
Vodu nahradíme vývarem – nejlépe hovězím a ochutíme stejně jako čerstvý špenát. Hlavně ať nechybí česnek. Podávat můžeme s brambory, bramborovými knedlíky nebo šiškami z bramborového těsta a s vařeným vajíčkem.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka