Tradiční halušky

Z brambor jde dělat spousta jídel. K těm hodně oblíbeným určitě patří halušky doplněné dobrým uzeným masem a zelím. Nejprve si procvičíme zápěstí, když budeme brambory strouhat najemno do mísy. Potřebujeme asi 7 středních brambor, ke kterým přidáme vajíčko, asi hrnek a půl hrubé mouky, a lžičku soli. Z těchto ingrediencí vypracujeme těsto.

Halušky pak propasírujeme do vřelé vody speciálním sítkem s velkými děrami, které se vyrábí právě pro tento účel. Michal Jeřábek z restaurace v hospodářském dvoře v Bohuslavicích, který mi s receptem pomohl, tomuto sítku říká řepák. „Můžeme počítat s tím, že halušky jsou uvařené za chviličku, stačí 2 – 3 minuty. Jakmile vyplavou na povrch, můžeme je vytáhnout z vody ven.“

Mezitím si osmahneme dozlatova cibulku, ke které přidáme na kousky nakrájenou slaninu nebo nějaké dobré domácí uzené maso. „V jiném hrnci si ohřejeme také nejlépe domácí kysané zelí a nakonec to všechno smícháme dohromady. Na závěr ještě podle chuti dosolíme,“ dodává kuchař.

Dospělí si mohou opepřit, dětem raději ne, aby halušky se zelím a uzeným chutnaly i jim a celé vaší rodině.