Tousty na svačinu
Je tu čas školních výletů, exkurzí, sportovních soustředění a vůbec doba, kdy už ve škole děti není možné donutit se na cokoli soustředit.
Pokud patříte k rodičům či prarodičům, kteří právě přemýšlejí, jakou svačinu, neb dokonce plnohodnotný oběd připravit na cestu, a nechce se vám právě smažit typické řízky, mám tip. U nás tedy funguje – zapečené tousty.
- 4 silnější plátky šunky
- 4 plátky eidamu
- 1 lžička majonézy
- 2 lžičky kečupu
- 1 lžíce čerstvého sýru
- pažitka
- cherry rajčátka
Co do toustů dáme, je důležité, protože děti by neměly dostat jen pečivo, tedy sacharidy, ale také nějaké ty bílkoviny a čerstvou zeleninu. Proto je dobré všechno vyváženě namíchat.
Klasický toust s plátkem šunky a sýru se dá rafinovaně vylepšit. Například připravit pomazánku jako náplň, a šunka ani sýr v ní nechybí.
Šunku buď nakrájíme na nudličky, nebo nastrouháme nahrubo, 4 plátky. Stejné množství sýra eidamu také nastrouháme a v míse promícháme se lžičkou majonézy a lžící čerstvého sýru typu lučina. Přidáme lžičku nebo dvě kečupu, na tom děti obzvláště trvají a trochu pažitky.
Namažeme 8 plátků toustového chleba. Po dvou je přitiskneme k sobě a zapečeme, aby vznikly 4 tousty, které pak rozkrojíme na trojúhelníky. Na cestu zabalíme do alobalu, tousty zůstanou teplé a do krabičky na svačinu ještě přidáme pár rajčátek, nebo kousek ovoce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.