Tousty na svačinu

Je tu čas školních výletů, exkurzí, sportovních soustředění a vůbec doba, kdy už ve škole děti není možné donutit se na cokoli soustředit.

Pokud patříte k rodičům či prarodičům, kteří právě přemýšlejí, jakou svačinu, neb dokonce plnohodnotný oběd připravit na cestu, a nechce se vám právě smažit typické řízky, mám tip. U nás tedy funguje – zapečené tousty.

Ingredience
  • 4 silnější plátky šunky
  • 4 plátky eidamu
  • 1 lžička majonézy
  • 2 lžičky kečupu
  • 1 lžíce čerstvého sýru
  • pažitka
  • cherry rajčátka

Co do toustů dáme, je důležité, protože děti by neměly dostat jen pečivo, tedy sacharidy, ale také nějaké ty bílkoviny a čerstvou zeleninu. Proto je dobré všechno vyváženě namíchat.

Klasický toust s plátkem šunky a sýru se dá rafinovaně vylepšit. Například připravit pomazánku jako náplň, a šunka ani sýr v ní nechybí.

Šunku buď nakrájíme na nudličky, nebo nastrouháme nahrubo, 4 plátky. Stejné množství sýra eidamu také nastrouháme a v míse promícháme se lžičkou majonézy a lžící čerstvého sýru typu lučina. Přidáme lžičku nebo dvě kečupu, na tom děti obzvláště trvají a trochu pažitky.

Namažeme 8 plátků toustového chleba. Po dvou je přitiskneme k sobě a zapečeme, aby vznikly 4 tousty, které pak rozkrojíme na trojúhelníky. Na cestu zabalíme do alobalu, tousty zůstanou teplé a do krabičky na svačinu ještě přidáme pár rajčátek, nebo kousek ovoce.

autor: dak