Tiramisu cheesecake

Pokud má vaše rodina ráda takové ty kulaté sladké koláče, kterým se v cukrárnách po americku říká cheesecake, můžete si je zkoušet všelijak obměňovat. Pavel Kremláček z cateringu Food and Stuff umí napéct desítky takových koláčů a každý je jiný.

Zeptala jsem se ho na cheesecake s chutí tiramisu. Je nepečený a s velmi zvláštním korpusem.

Na korpus:
200 g datlí
50 g ořechů podle vlastní chuti
Na náplň:
300 g mascarpone
100 g cukru
vanilkový extrakt
33 – 40% smetany ke šlehání
šálek espresa nebo instatní kávy
cukrářské piškoty
kakao na posypání
maliny na ozdobu

„Na jeden cheesecake potřebujeme 200 g datlí, se kterými smícháme pistácie nebo oříšky, jaké máme rádi, asi tak 50 gramů. Ty datle mají tolik cukru, a jsou tak pojivé, že vám to nahradí klasický korpus,“ říká autor koláče. Takový základ mívají zdravé koláče RAW, tedy syrové stravy.

Ovšem náplň už je poněkud sytější – tučná, sladká a strašně dobrá. „Našleháme mascarpone s cukrem hodně do tuha, to samé uděláme se smetanou. Je důležité, aby to byla hodně procentní smetana, aby vám to drželo. Pak si nachystáme espreso nebo instatní kávu a připravíme si cukrářské piškoty,“ přidává další dobré rady Pavel Kremláček. Cukrářské piškoty se namáčejí do kávy, ale raději je zase rychle vyndáme, protože hodně sají.

A teď už můžeme klást na korpus z datlí rozetřený do dortové formy: „Skládáme to tak, že dáme polovinu náplně na korpus, pak piškoty, pak druhou vrstvu, posypeme kakaem a ozdobíme malinami. Ano, malinami, v Itálii se tak dělá pořád,“ směje se Pavel, když mě maliny s tiramisu nejprve překvapí.

Jakmile ale tuhle kombinaci vyzkoušíte, už je nebudete chtít jinak. Cheesecake před podáváním důkladně vychladíme.

autor: dak