Telčské muzeum má ve svých sbírkách grafiku Františka Kupky. Jde o ex libris

15. září 2021

Police v muzejních depozitářích často ukrývají doslova poklady. Jeden takový objevila vedoucí pobočky Muzea Vysočiny v Telči při pořádání sbírky ex libris.

Na jednom z malých nenápadných lístků si přečetla jméno Františka Kupky, malíře, který cenou svých děl trhá rekordy aukčních síní.

„Ex libris je malá drobná grafika, taková grafika, která se vlepovala do knih,“ vysvětluje vedoucí telčské pobočky Muzea Vysočiny Helena Grycová. Muzeum zakoupilo velkou sbírku ex libris od sběratele, který si vysloveně přál, aby se dostala do muzea v Telči.

„Každá ta grafická práce má své katalogizační číslo, a těch lístečků je přes tři tisíce,“ říká muzejnice s tím, že každý ten lístek prošel jejíma rukama.

Ex libris nedosahuje ceny obrazů Františka Kupky

Mezi autory ex libris Helena Grycová našla například Cyrila Boudu nebo Karla Svolinského. „Tak se mi i stalo, že v tom velkém množství vyskočilo jméno Kupka,“ popisuje své překvapení.

Jméno si samozřejmě ověřila a zjistila, že jde opravdu o Františka Kupku. „V tu chvíli jsem měla před očima milionové částky,“ směje se. Obrazy slavného autora totiž lámou rekordy v aukčních síních. Cena jeho ex libris ale samozřejmě tak vysoká není.

Zajímavá je i osobnost člověka, pro kterého František Kupka ex libris tvořil. Objednavatelem byl Jindřich Waldes, slavný výrobce patentků. František Kupka byl ostatně i autorem známé Miss KIN, předlohy, která se stala logem firmy.

Spustit audio

Související