Umělci z divadla Sklep skládají poctu Bohuslavu Reynkovi. Výstava je v havlíčkobrodské galerii

Zámeček v Petrkově, kočky nebo nábytek ve světnici. Tím vším se inspirovali výtvarníci, kteří skládají svými obrazy poctu Bohuslavu Reynkovi.

Návštěvník, který se těší na originály od Bohuslava Reynka, nebude zklamán, i když originálních děl básníka a grafika je z celkové sbírky k vidění jen pár. „Máme velkou kolekci díky vstřícnosti Daniela a Jiřího Reynkových. Podařilo se nám v průběhu let shromáždit více než 100 grafických listů a deset kreseb od Bohuslava Reynka, ale tím, že je to práce na papíře, je velmi choulostivá, takže je nemůžeme vystavovat příliš často,“ vysvětluje ředitelka Krajské galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě Hana Nováková, která výstavu nazvanou Petrkov v nás aneb pocta Bohuslavu Reynkovi připravila.

Vystaven je Don Quijote před výpravou nebo Kristus na dveřích, ale třeba i obrázek z Provence. „Je to kresba z období, kdy Bohuslav Reynek jezdil do Francie, a vidíte, že ta barevnost je úplně jiná, že z toho dýchá to světlo, teplo a barvy. Kdybych znala jen jeho grafické dílo, nevěděla bych, že to je z jeho ruky,“ usmívá se Hana Nováková.

Zámeček, nábytek, kočky

Jádrem výstavy jsou tedy díla výtvarníků, kteří na genius loci petrkovského zámečku a dílo Bohuslava Reynka reagují. Jde o čtveřici lidí, které sdružuje studio Dobeška a divadlo Sklep a společně už několikrát vystavovali – malířky Marcela Burdová a Jitka Hilská, scénograf Vítězslav Fejlek a nejznámější jméno patří architektu Davidu Vávrovi.

Ten vytvořil sádrovou plastiku Bohuslava Reynka s kočkou: „Je to typická věc pro Petrkov. Kočky, to byla vládnoucí třída v Petrkově," usmívá se ředitelka galerie.

Kouzlo nechtěného

Série ilustrací nejznámější Reynkově básni Blázen jsem ve své vsi od Davida Vávry zahrnuje i jeden obrázek visící nakřivo. „Ten rámeček měl defekt z výroby, takže jsme ho chtěli odstranit, ale když přijel David Vávra, tak byl nadšený, že jde o kouzlo nechtěného, tak jsme to nechali tak,“ směje se Hana Nováková.

Výstavu Petrkov v nás aneb pocta Bohuslavu Reynkovi můžete v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě navštívit do 12. září 2021.

Spustit audio